30 липня 2020 р. 09:49

Знову до школи: Вища рада правосуддя відсторонила суддю Біляївського районного суду

Знову до школи: Вища рада правосуддя відсторонила суддю Біляївського районного суду

Вища рада правосуддя (ВРП) вирішила тимчасово, строком на три місяці, відсторонити суддю Біляївського районного суду Одеської області Ігоря Горяєва від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді.

Також ВРП вирішила відправити суддю до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань застосування норм Цивільного процесуального кодексу України та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

В лютому минулого року Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя, розглянувши дисциплінарну справу, відкриту за скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Сауспальм» на дії судді Біляївського районного суду Одеської області Ігоря Горяєва, постановила притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади. 

15 червня 2018 року до Вищої ради правосуддя надійшла скарга товариства з обмеженою відповідальністю «Сауспальм» на дії судді Біляївського районного суду Одеської області Ігоря Горяєва. Підприємство стверджувало, що суддя постановив незаконну ухвалу про забезпечення позову від 11 червня 2018 року у вказаній справі шляхом накладення арешту на нерухоме майно та передачі цього майна на зберігання приватному підприємству. Таке забезпечення позову за думкою скаржника було неспівмірним із заявленими позовними вимогами. Вказаними діями суддя фактично сприяв незаконному захопленню нерухомого майна. На порушення вимог пункту 7 статті 153 Цивільного процесуального кодексу України суддя не вирішив питання про зустрічне забезпечення позову. Крім того, ухвали про забезпечення позову та відкриття провадження не були надіслані до Єдиного державного реєстру судових рішень. 

З огляду на наведені обставини у скарзі було викладено прохання притягнути суддю Біляївського районного суду Одеської області Ігоря  Горяєва до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення суддів в ряд областей, в тому числі, і в Одеську область.

Поділитися