17 березня 2020 р. 22:08

Як минув в Одеcі перший день нових обмежень

Як минув в Одеcі перший день нових обмежень

Сьогодні, 17 березня, стали чинними нові обмеження, які вчора під час засідання ухвалив Кабінет міністрів України.

ІзбірКом дізнавався, як Одеса провела перший день з новими обмеженнями.

Одразу варто сказати, що в Одеській області хворих на коронавірус немає. Три випадки підозри на коронавірус не знайшли лабораторного підтвердження, очікуються результати ще по 11 хворих. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів, на прохання президента Володимира Зеленського, ввів низку обмежень. Зокрема, у маршрутках мають одночасно їхати не більше 10 пасажирів, а у міських автобусах, тролейбусах та трамваях – не більше 20. В Одесі ця норма сьогодні не виконувалася, водії брали стільки пасажирів, скільки хотіли їхати, при цьому маски були на двох-трьох з усього салону. Проте самі водії на багатьох маршрутах були в одноразових медичних масках, а деякі навіть у медичних рукавичках. 

Другою вимогою Кабміну було скасування всіх поїздів, як міжміських, так і приміських. Ця норма стає чинною від завтра, 18 березня. Зазначимо, що чимало жителів регіону їздять на роботу електричками, і як завтра вони будуть діставатися до Одеси – невідомо, адже міжміські, приміські автобуси теж скасовують. Відповідний наказ підписав начальник у правління транспортно-комунікаційної Одеської ОДА Андрій Орехов. За словами посадовця, відзавтра патрульні будуть контролювати виконання цього наказу: перевірятимуть роботу міських автостанцій та чернуватимуть на дорогах. Додамо, що "Укрзалізниця" також відзавтра закриває залізничні вокзали, у них можна буде лише здати квитки, придбані на скасовні рейси поїздів.

Ще одним неприємним «сюрпризом», який не був прописаний у документах Кабміну, але став слідством введення обмежень, є стрімке дорожчання долару. Вранці американську валюту продавали по 28,5 грн, а за кілька годин по тому ціна піднялася до 29,3 грн.

Купити маску в Одесі – ціла проблема, у багатьох аптеках кажуть, що їх немає. Сьогодні Одеська міськрада оприлюднила перелік муніципальних аптек, у яких є в наявності маски. От тільки вартість такого ходового товару не мала: майже 25 гривень за одноразову маску та під сотню гривень за маску-респіратор.

Додамо, що у більшості магазинів, де побував кореспондент ІзбірКома, продавці та касирки працюють у масках, а іноді і у медичних рукавичках. Щодо аптек, то у них пускають по кілька покупців, решта чекає своєї черги на вулиці. Така ж ситуація і у деяких відділеннях Нової пошти.

Також сьогодні стало відомо, що декілька нардепів Одещини тимчасово закрила роботу своїх депутатських приймалень.

В ОДА розповіли, що для госпіталізації та ізоляції жителів регіону з ознаками захворювання планується поетапне розгортання госпітальної бази на території області.

На першому етапі визначені три головні госпітальні бази для надання допомоги пацієнтам, у випадках підозри на захворювання COVID-19 зі специфічними боксованими відділеннями загальною кількістю 109 ліжко-місць. При зростанні кількості хворих обсяги інфекційних ліжок планують збільшити до 910.

Ще однією подією дня стало голосування у Верховній Раді щодо внесення змін у деякі законодавчі акти стосовно протидії коронавірусу. Зокрема, нардепи підтримали введення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил обсервації, а також за навмисне зараження коронавірусом.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Поділитися