21 квітня 2020 р. 13:37

В Одеському СІЗО представники омбудсмана виявили низку порушень протиепідемічного режиму

В Одеському СІЗО представники омбудсмана виявили низку порушень протиепідемічного режиму

Начальник Відділу регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Яна Кузьміна перевірили, як дотримуються протиепідемічні заходи та права в’язнів в умовах карантину в ДУ «Одеський слідчий ізолятор».

Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана.
 
"Працівниками Секретаріату Уповноваженого виявлено низку суттєвих недоліків, що свідчать про порушення прав в’язнів, у тому числі на безпечні умови утримання. Зокрема встановлено, що ув’язнені, які направляються для участі в судових засіданнях, або для проведення слідчих дій, забезпечуються виключно захисними масками. Рукавички не видаються", - йдеться в повідомленні.
 
У Офісі Омбудсмана також повідомили, що особи взяті під варту, які перебувають в боксах збірного відділення, не додержується маскового режиму, попри наявність виданих їм адміністрацією масок. Незважаючи на те, що адміністрація установи неодноразово зверталася до відповідних судів, досі не врегульовано питання щодо проведення судових засідань виключно в режимі відеоконференції. Зокрема, у період дії режиму надзвичайної ситуації (березень-квітень) зі слідчого ізолятора для участі у судових засіданнях доправлено 774 особи. Водночас судових засідань в режимі відеоконференції проведено лише 159.
 
Також монітори з’ясували, що температурний скринінг персоналу та відвідувачів проводиться силами фельдшера ЦОЗ, однак журнал обліку контролю результатів температурного скринінгу не ведеться. Персонал установи забезпечений масками із розрахунку на 7-8 днів, рукавичками – 5 днів. Відповідні резерви у разі продовження карантину в установі відсутні.
 
У пресслужбі кажуть, що медична частина здебільшого готова приймати осіб з підозрою на COVID-19, навіть у масовій кількості, є затверджений клінічний маршрут пацієнта. У штаті наявний лікар-інфекціоніст. "Медична частина оснащена рентгенівським апаратом для дослідження легенів. Новоприбулі особи, а також ті, хто повертається до установи після судових засідань або проведення слідчих дій, поміщаються у виділені для цього приміщення камерного типу на 14 діб", - зазначили в пресслужбі.
 
Водночас з’ясовано, що приміщення для розміщення осіб з підозрою або захворюванням на коронавірусну інфекцію COVID-19 розраховане на одночасне перебування лише п'яти осіб. Приміщення для осіб в термінальній стадії захворювання розраховано на одну особу і стан його облаштування незадовільний. Для вивчення не надано журнал обліку дезінфекційних засобів. Попри наявність достатньої кількості засобів індивідуального захисту, персонал не дотримується вимог носіння рукавичок, мотивуючи це їх обмеженою кількістю. Медичні працівники установи, що безпосередньо контактують з ув’язненими не забезпечені захисними окулярами. Медична частина не забезпечена швидкими тестами на SARS-CoV-2 та грип.
 
"Під час візиту виявлені поодинокі випадки порушення рекомендацій щодо профілактики захворювання на COVID-19. Зокрема, в окремих приміщеннях були відсутні графіки почасової обробки (дезінфекції), А єдиний електричний розприскувач не в змозі забезпечити дезінфекцію всіх камер, приміщень загального користування, а також автотранспорту, що заїжджає на територію установи. Відсутні ручні оприскувачі. Штатний дезінфектор відсутній, тому дезінфекцію приміщень загального користування та спецтранспорту проводиться позаштатним працівником із категорії засуджених, а покамерну дезінфекцію ув’язнені проводять самостійно", - наголосили в Офісі Омбудсмана.

Нагадаємо, на початку 2020 року в Одеський СІЗО без попередження прибув міністр юстиції України, який вирішив перевірити умови утримання ув'язнених. 

Поділитися