06 листопада 2020 р. 18:25

В Міністерстві з журналістами обговорили «зелену» енергетику

В Міністерстві з журналістами обговорили «зелену» енергетику

Питання розбудови мережі накопичувачів енергії (energy storage) в Україні та розвитку «розумної» системи передач є стратегічно важливими, заявив заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час вебінару для журналістів загальноукраїнських і місцевих медіа у четвер, 5 листопада.

Захід був організований Національною спілкою журналістів України за підтримки USAID проєкт енергетичної безпеки. В ньому також взяв участь головний редактор видання ІзбірКомВалерій Болган, який представив аналіз ситуації з висвітленням модернізації енергетики в українських ЗМІ.

Ярослав Демченков нагадав про допомогу з боку іноземних партнерів – зокрема, Франції та Європейського банку з реконструкції і розвитку – для розробки техніко-економічного обґрунтування спорудження системи накопичувачів на базі НЕК «Укренерго».

«Наразі нам допомогу надають французьки колеги, ЄБРР, МФК, щоб ми почали будувати систему накопичувачів на базі Укренерго, підприємств, які працюють у сфері електроенергетики. Щоб зелена генерація могла забезпечувати пікове споживання. Вартість будівництва мінімальної системи energy storage – від 150 мільйонів доларів. Це великі кошти для держави, але цю роботу потрібно виконати», – наголосив заступник міністра.

Це вимагає будівництва додаткових високоманеврових потужностей. За оцінками Укренерго, до 2025 року в Україні необхідно побудувати близько 2 ГВт маневрових потужностей, щоб врівноважити денні графіки навантаження на енергосистему. За відсутності резервів первинного регулювання до 2021 року необхідно ввести додатково не менше 200 МВт систем акумулювання електричної енергії для забезпечення резервів підтримання частоти.

Вебінар було проведено в рамках освітньої ініціативи «Прозорість та технічна грамотність в енергетичній журналістиці», яку Національна спілка журналістів України виконує в рамках грантової діяльності USAID Проєкту енергетичної безпеки. Метою ініціативи є забезпечення прозорості та технічної грамотності у висвітленні в медіа тем, пов’язаних з енергетичними реформами, та сприяння посиленню енергетичної безпеки України шляхом ефективної комунікації.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення голів трьох обласних державних адміністрацій, серед яких голова Одеської ОДА Максим Куций. 

Поділитися