15 лютого 2020 р. 11:37

У відділі стаціонарного догляду в Балтському районі, де живуть старенькі, виявили низку порушень

У відділі стаціонарного догляду в Балтському районі, де живуть старенькі, виявили низку порушень

У п'ятницю, 14 лютого, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у південних областях Олександр Остапенко разом із працівниками Відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого Яною Кузьміною, Геннадієм Грозовим, та регіональним координатором взаємодії з громадськістю в Одеській області Людмилою Ямщиковою здійснили моніторинговий візит до Відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Балтської Районної Державної адміністрації, який розташований у с. Піщана Балтського району.

Про це повідомляється на офіційній сторінці представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у південних областях у Facebook.

Під час візиту монітори ознайомилися з умовами, у яких живуть підопічні, а також з послугами, які вони отримують у відділенні.

На момент візиту моніторів у закладі перебували на обслуговуванні 25 осіб, 20 з яких є важкохворими, такими, що потребують цілодобового догляду, є одна паліативна підопічна. Монітори встановили, що право не медичне обслуговування підопічних реалізується не в повній мірі: лікарі ЦРБ неохоче реагують на виклики, щорічний профілактичний медичний огляд підопічних не здійснюється. Разом з тим, заклад намагається забезпечувати лікувальні потреби підобпічних. Так, одному з підопічних, який надійшов до відділення незрячим, організували видалення катаракти, що відобразилося на якості його життя.

"Заклад розміщується в одноповерхових будівлях, складається з трьох житлових корпусів та підсобних приміщень. Всі корпуси мають пічне опалення, опалюються дровами, на складі їхній достатній запас. Температурний режим у житлових кімнатах не витримується - о 10:30 ранку температура в кімнаті була 11 градусів. Підопічні фактично перебувають в кімнатах в верхньому одязі", - повідомили монітори.

Заклад має велику озеленену територію, і підопічні відділення мають змогу вільно виходити за її межі, а в літній період проводять час переважно на подвір’ї. Проте більшість приміщень має високі пороги, перевезення підопічних на візках потребує значних зусиль. Не у всіх житлових кімнатих дотримуються норми житлової площі на одну особу.

Монітори залишилися задоволені харчуванням, яке отримують підопічні у відділенні; зовнішнім виглядом хворих, проте відзначили гостру потребу у підгузках. Також представник повідомив про різкий неприємний запах у приміщеннях відділення.

За результатами моніторингового візиту буде підготують звіт та направлять відповідні акти реагування.

Поділитися