28 лютого 2020 р. 11:46

Суспільне в Одесі поки не припиняє працювати, незважаючи на заблоковані рахунки

Суспільне в Одесі поки не припиняє працювати, незважаючи на заблоковані рахунки

Суспільне мовлення в Одесі продовжить працювати та виходити в ефір, незважаючи на заблоковані рахунки, сподіваючись, що  керівництво у столиці незабаром вирішить проблему. 

Про це ІзбірКому повідомила продюсер Одеської регіональної редакції «Національної громадської телерадіокомпанії України UA: ОДЕСА» Ірина Кіпоренко.

«Поки працюємо, Київ намагається щось зробити», - повідомила вона.

Раніше на сторінці Суспільного у Facebook з'явилося повідомлення про те, що постановами Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України накладено арешт на кошти, що є на рахунках Суспільного мовника.

Проблема виникла через борги у сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 тис. 80 грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

«Співпраця колишньої державної Національної телекомпанії України з «Євроньюз» розпочалася 2010 року, ще до створення Суспільного мовника. Згодом із бюджету було припинене виділення коштів на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії «Євроньюз», що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес.

Суспільний мовник отримав цей борг у спадок як правонаступник усіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність.

Наразі арешт рахунків уже унеможливив підготовку до трансляції Олімпіади-2020, блокує забезпечення участі України в Євробаченні-2020, зупинив запуск нових проєктів Суспільного, зокрема запуск нової Суспільної студії в ефірі телеканалу UA: ПЕРШИЙ», - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що вже тиждень Суспільний мовник звертається по допомогу до Кабінету міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства культури, молоді та спорту України й Міністерства юстиції України, проте не отримує відповіді та потрібної з боку держави підтримки.

«Ми усвідомлюємо, що навіть при наближенні видатків за бюджетною програмою, котра передбачена цьогоріч для телерадіокомпанії, усі отримані з бюджету кошти будуть негайно ж перераховані з рахунків Суспільного мовника до компанії «Євроньюз». Отож із запланованого та передбаченого законом бюджету на 2020 рік Суспільний мовник недоотримає майже 300 млн грн. Отже, реалізація річного плану діяльності телерадіокомпанії буде неможливою. Суспільне знову перейде в режим виживання, як це й було в попередні роки через колосальне недофінансування, коли мовник міг здійснювати лише базові видатки, без жодних належних вкладень у виробництво нового контенту чи технічне переоснащення», - кажуть у Суспільному.

Довідка: Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) (використовуються також назви UA: Суспільне мовлення та UA: Суспільне) — український суспільний телерадіомовник, який об'єднує найстаріші українські телеканали та радіостанції.

НСТУ мовить на двох загальнонаціональних телеканалах UA: Перший та UA: Культура, трьох загальнонаціональних радіоканалах UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура, міжнародному Radio Ukraine International, а також на регіональних теле- і радіоканалах.

НСТУ є акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі. Її статус регулюється Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», прийнятим 17 квітня 2014 року. Фінансування НСТУ здійснюється із Державного бюджету України та від комерційних надходжень. Державні органи не мають права втручатися у програмну політику компанії.

Поділитися