04 травня 2020 р. 16:27

Карантин подовжили, проте зняли низку обмежень: Що почне працювати з 11 травня

Карантин подовжили, проте зняли низку обмежень: Що почне працювати з 11 травня

З 11 травня в Україні розпочнуть знімати перші обмеженя і перейдуть до концепції адаптивного карантину. Проте сам карантин буде подовжений до 22 травня.

Відповідне рішення було ухвалене сьогодні, 4 травня, на позачерговому засіданні Кабінету міністрів. 

«Уряд в першу чергу зацікавлений, аби якомога швидше запустити всі сфери економіки, які призупинилися через епідемію. У своїх рішеннях ми керуємося виключно даними наших профільних спеціалістів. За їх розрахунками, передчасне зняття карантину – означає тисячі нових хворих. Не можна цього допустити», – наголосив очільник уряду Денис Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, стабільна ситуація з захворюваністю дозволяє з 11 травня розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину.

З 11 травня будуть відкриті для відвідувань парки, сквери, зони відпочинку.

Крім того, буде дозволено працювати салонам краси, перукарням, але за певних умов, які вже розроблені і будуть представлені Міністерством охорони здоров’я України.

«Ми дозволимо роботу закладів громадського харчування на виніс. Роботу літніх майданчиків кафе і ресторанів просто неба у закладах, зареєстрованих як оператори потужності. Це дуже важлива прив’язка і можливість контролювати, в тому числі органами місцевого самоврядування», – зазначив Денис Шмигаль.

Також, за його словами, буде дозволена оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами, окрім зон розваг та харчування, дитячих зон в ТРЦ.

«Дозвіл працювати при певних умовах отримають заклади побутового обслуговування населення за визначеними критеріями. Музеї, бібліотеки, тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах. Стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси,  сервіс побутової техніки. Все це буде прийнято. Постанова буде опублікована і бізнес зможе бачити чітко, в яких сферах ми плануємо пом’якшення карантинних заходів з 11 травня», – повідомив очільник уряду.

Детальний перелік у Кабміні обіцяють надати протягом двох днів.

Народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Телеграм-каналі повідомив, що у кількох найбільш уражених областях рішенням місцевих комісій з надзвичайних ситуацій після 11 травня заходи можуть залишитися жорсткішими. Ці рішення будуть прийняті напередодні 11 травня. Станом на цей час йдеться про Чернівецьку, Івано-Франківську і Тернопільську області. 

Нагадаємо, власники ресторанів звернулися в одеський муніципалітет з проханням розглянути можливість послаблення карантинних обмежень в місті, щоб ресторани могли працювати.

Станом на ранок 4 травня на Одещині зафіксовано 427 інфікованих осіб. За добу в Одеській області виявили 18 нових випадків, з яких 17 - в Подільському. Всього в цьому місті кількість пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19 становить 195 осіб.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусу у нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Поділитися