14 березня 2020 р. 13:19

Коронавірус: що відбувається на Одещині та в Україні

Коронавірус: що відбувається на Одещині та в Україні

Станом на ранок 14 березня в Україні підтверджено три випадки коронавірусу: двоє у Чернівцях та один у Радомишлі Житомирської області.

Внаслідок двосторонньої пневмонії літня жителька Радомишля, у якої був виявлений коронавірус, вчора, 13 березня, померла.

В Одесі та області поки що не зареєстровано жодного випадку коронавірусу. 5 березня стало відомо, що у місті Рені з ознаками інфекційного захворювання шпиталізували підлітка, який напередодні повернувся з Італії. За результатами обстежень, хлопцю встановили діагноз грип. Також під час брифінгу голова Одеської ОДА Максим Куций розповів, що окрім підлітка на Одещині на коронавірус обстежували ще двох людей, в усіх випадках результат негативний.

За інформацією головного лікаря Ренійської лікарні Сергія Георгіу, на даний час у районі проводиться обстеження заробітчан, які повернулися з Італії. «Медперсонал виявляє громадян, які в останній час повернулися додому з Італії, і проводить з ними роз'яснювальні бесіди з проханням обмежити на час спілкування - не ходити на свята, до церкви і до родичів, - цитує головного лікаря Ренійського Центру первинної медико-санітарної допомоги Сергія Георгіу видання «Рені-Одеса». - Інкубаційний період складає 14 діб: на зовнішній вигляд здорові люди можуть бути носіями вірусу. Ми закликаємо всіх співгромадян до соціальної відповідальності».

Одесити можуть звертатися на «гарячу лінію» з питань коронавірусу COVID-19, яку відкрили у рамках роботи Центру невідкладної медичної допомоги. Консультації фахівців можна отримати за номерами телефонів:

  • 15-50 - безкоштовно зі стаціонарних телефонів
  • 0-800-50-15-50 - безкоштовно з мобільних телефонів

Через введений карантин в Одесі закрилася більшість театрів та великих музеїв. Зокрема, не працюють Одеський оперний, Одеський український театр, Одеський руський театр, Музкомедія, а також Одеський художній музей, Одеський історико-краєзнавчий музей та всі його філіали, Одеський літературний музей тощо.

На карантин в Одесі та області закрили всі навчальні заклади: дитячі садки, школи, коледжі та ліцеї, а також виші. 

На території регіону заборонили проводити будь-які заходи, у яких бере участь понад 200 людей. Таким чином, запланована на 1 квітня Гуморина не відбудеться. 

 Вчора стало відомо, що з 17 березня Україна закриває міжнародне авіасполучення, а в ніч з 14 на 15 березня «Укрзалізниця» скасовує всі рейси до Польщі. А в Держприкордонслужбі заявили, що Україна закриє декілька пунктів пропуску на кордоні, зокрема, «Ізмаїл» та «Орлівка». Деякі країни світу вже закривають повністю свої кордони, йдеться про Польщу, Словакію, Румунію, Угорщину та Молдову.

В Одеській міськраді комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила Міський план протиепідемічних заходів щодо зниження ризиків інфікування новим коронавірусом Covid-19 на території міста. Розробку цього документу розпорядився провести міський голова Одеси Геннадій Труханов. Цей план, зокрема, включає перелік превентивних заходів, спрямованих на запобігання поширенню вірусу на території Одеси. В мерії зазначили, що даний план був розроблений ще у січні поточного року.

Крім того, до Міський план регламентує дії посадових осіб у разі виявлення в Одесі першого зараженого коронавірусом Covid-19 і включає в себе алгоритм дій безпосередньо з пацієнтом, а також заходи щодо виявлення і спостереження за контактними особами.

Також у плані є розділи, присвячені загальноміському карантину, введення надзвичайного стану та взаємодії всіх державних та муніципальних структур на період дії в Одесі надзвичайного стану. 

Додамо, що нещодавно в Одесі почали дезинфікувати трамваї та тролейбуси. Такі ж заходи будуть проводити і у маршрутних автобусах, які курсують містом.
 

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці. 

Поділитися