11 січня 2020 р. 12:57

Касаційний суд відмовився розглядати скаргу активістів на забудову Чкаловського пляжу

Касаційний суд відмовився розглядати скаргу активістів на забудову Чкаловського пляжу

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у Верховному суді відмовилася розглядати касаційну скаргу Громадської організації «Європейській закон і порядок» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду, щодо видачі дозволу на виконання будівельних робіт з будівництва багатопрофільного курортного комплексу з апарт-готелем. 

Згідно ухвали суду, йдеться про будівництво на території санаторія імені Чкалова над «Чкаловським» пляжем.

Громадська організація вимагала визнати протиправною бездіяльність Державної архітектурно-будівельної інспекції України та управління Державної архітектурно-будівельної інспекції Одеської міської ради, та скасування дозволу на будівництво. 

Судді вказали, що Комітет міністрів Ради Європи рекомендував державам-членам вживати заходи щодо визначення кола питань, які виключаються з права на апеляцію та касацію, щодо попередження будь-яких зловживань системою оскарження. Відповідно до рекомендацій, скарги в суд третьої інстанції повинні подаватися в першу чергу у рамках таких справ, які заслуговують третього судового розгляду, наприклад справи, які будуть розвивати право, або які будуть сприяти однаковості тлумачення закону. Їх коло може бути також обмежене скаргами по тих справах, які стосуються питань права, які мають значення для всього суспільства в цілому. Від особи, яка подає скаргу, слід вимагати обґрунтування того, чому її справа буде сприяти досягненню таких цілей.

«Зазначене дає підстави вважати, що за поданою касаційною скаргою оскаржено судові рішення, що не підлягають касаційному оскарженню», - йдеться в ухвалі.

У лютому минулого року компанія SAGA Development презентувала проект готельного комплексу, який вона буде зводити спільно з Perfect Group на нижній терасі санаторію імені Чкалова над «Чкаловський» пляжем.

Нагадаємо, техніка заїхала на пляж «Чкаловський» ввечері 4 січня 2019 року, та почала знесення санаторних будиночків. Але після того як на місці з'явилися громадські працівники і журналісти, робітники забрали техніку і поїхали, встигнувши при цьому знищити будиночки на лівій частині приморського схилу.

В листопаді 2018 року ТОВ «Чкаловський Інвест» зареєструвало повідомлення про початок будівельних робіт на «будівництво багатопрофільного курортного комплексу з апарт-готелем за адресою: Французький бульвар, 85, 85/1». Кінцевими бенефіціарами підприємства значаться громадяни Кіпру, фірма була створена в липні 2017 року. Коли навесні минулого року депутати передавали 3,5 га їй в оренду, то в цільовому призначенні було зазначено, що земля відводиться для експлуатації та обслуговування адміністративних будівель, допоміжних споруд і благоустрою прилеглої території для організації повсякденного відпочинку населення.

Поділитися