20 жовтня 2020 р. 17:28

Центр стандартизації затвердив безглютенове меню для одеських школярів

Центр стандартизації затвердив безглютенове меню для одеських школярів

Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації затвердив технічні умови застосування безглютенового харчування в одеських школах, запровадження якого планують фінансувати з бюджету міста в 2021 року.

Про це повідомила директорка департаменту освіти на науки Одеської міської ради Олена Буйневич

За її словами, наразі робоча група продовжує розробляти меню.  

«За тиждень нас чекає Ольга Наумова, я вже вдячна за її ініціативу взяти участь в цій справі в якості експерта», - зазначила директора департаменту.

Зазначимо, що наразі початкові класи на канікулах два тижні, а інші тиждень навчатимуться дистанційно. За словами директорки департаменту науки та освіти Одеської міської ради Олени Буйневич, з понеділка до 23 жовтня рекомендовано школам навчатися дистанційно.

Безглютенова дієта зазвичай передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їхню заміну на безглютенові. Виключаються з раціону продукти чи страви з зерен злаків — пшениці, ячміню, жита, всі похідні продукти, зокрема хлібо-булочні вироби. Також виключаються продукти, до яких додається глютен як речовина, що додає густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути — це можуть бути ковбасні вироби, молочні продукти, різні соуси (кетчуп та майонез).

Глютен (або клейковина) – це речовина, що входить до складу білка пшениці, ячменю, жита і більшості інших злакових культур. По суті, чим більше глютену міститься в борошні, тим простіше з нього зробити пружне тісто, що перетворюється в повітряну випічку – і саме тому дієта без глютену має на увазі повну відмову від борошняних продуктів харчування.

Типова дієта без глютену, список дозволених продуктів:

Яйця, молоко, м’ясо і риба. Оскільки глютен є рослинним білком злакових культур, він за визначенням не може входити до складу м’язової тканини тварин.

Будь-які види м’яса (яловичина, курятина, баранина, свинина), риби (лосось, сьомга, тріска) і молочних продуктів (сир, кефір, вершки, молоко) допускаються на безглютеновій дієті.

Будь-які масла і тваринні жири. Вершкове масло, топлений свинячий жир, кокосове, оливкова, соняшникова і будь-які інші рослинні олії – всі ці продукти складаються виключно з різних жирних кислот і зовсім не містять в своєму складі рослинного білка і, відповідно, небезпечного для деяких людей глютену.

Горіхи, овочі і фрукти. Дієта без глютену дозволяє до вживання будь-які горіхи, овочі і фрукти – починаючи від звичайних яблук і моркви, закінчуючи сухофруктами, екзотичними манго і авокадо. Картопля (як звичайний, так і солодкий батат) також не містить в своєму складі глютену і підходить людям, що страждають на целіакію.

Бобові культури. Насіння будь-яких бобових рослин (червона і коричнева сочевиця, горох, нут, біла, червона і чорна квасоля) допускаються без обмежень при дотриманні безглютенової дієти. Разом з овочами і фруктами саме вони стають головним джерелом харчової клітковини в раціоні.

Рис, кукурудза і гречка. Глютен не міститься в складі будь-яких видів рису (як білого, так і бурого). Гречка та інші псевдозернові (кіноа, амарант, сорго) лише нагадують злак, будучи травою – вони також не містять глютену. Кукурудза, хоча формально і вважається злакової культурою, також допустима при безглютеновій дієті.

Нагадаємо, в лютому робоча група, яка в Одеському муніципалітеті займається розробкою нового меню для учнів шкіл, вирішила виключити з нього запіканки з макаронів і манні пудинги в якості другого сніданку.

На сайтах всіх одеських шкіл з'явився підрозділ «Харчування» (в розділі «Про школу»), в якому є меню та поради з харчування.

20 січня директорка департаменту освіти і науки Одеської міської ради Олена Буйневіч повідомила, що котлети і каші на сніданок в одеських школах планують замінити запіканками, а соки в пачках - киселем, компотом, чаєм та іншими напоями.

Поділитися