05 серпня 2020 р. 08:55

Акція протесту біля АМПУ: портовики вимагали вивести з порту "Чорноморськ" російські буксири

Акція протесту біля АМПУ: портовики вимагали вивести з порту "Чорноморськ" російські буксири

У вівторок, 4 серпня, під будівлею Адміністрації морських портів України (АМПУ) відбувся мітинг працівників державного порту «Чорноморськ». Кілька десятків активістів, включно з представниками профільної профспілки та ГО «Самооборона Одеси», протестували проти роботи російських буксирів в українських портах, повідомляє Трасса Е-95.


Голова Профспілки працівників морського транспорту ДП «Морський торгівельний порт Чорноморськ» Сергій Бризгалов підкреслив, що на сьогоднішній день є всі докази того, що два буксири, які перебувають в порту «Чорноморськ» - Diamond N і Topaz N - є власністю ПАТ «Новоросійський порт», яке, в свою чергу, є власністю «Транснафти». Він додав, що портовики неодноразово зверталися до Міністерства інфраструктури щодо роботи російських буксирів в українських портах, проте їх заяви не були почуті.


«Міністр не реагує на наші звернення. Наслідком його бездіяльності і незацікавленості стало те, що 17 липня в акваторію порту «Чорноморськ» зайшли два буксири: Diamond N і Topaz N, власником яких є гонконгська офшорна компанія Henford Logistic Ltd. Ця фірма є власністю ПАТ «Новоросійський порт». Відповідно до Закону України, всі гідротехнічні споруди, всі причали знаходяться під управлінням ДП АМПУ. Саме АМПУ дає дозвіл на заходження судна і його пришвартовку до певного причалу. Ми вимагаємо, щоб АМПУ дала наказ голві чорноморської філії АМПУ щодо негайного виведення зазначених буксирів з акваторії порту «Чорноморськ», - зазначив Бризгалов.


У свою чергу, керівник ГО «Самооборона Одеси» Валерій Начвінов підкреслив, що російським буксирам не місце в українських портах, особливо в умовах, коли в країні 7-й рік триває військовий конфлікт. «Я закликаю керівництво АМПУ уважно поставитися до вимог українських портовиків. Російським буксирам немає чого робити в наших портах. На сході країни йде війна. Росія - країна-агресор. Тому для нас велике питання, чим саме займатимуться буксири країни - агресора в наших портах », - додав Начвінов.


Під час мітингу до протестувальників вийшов заступник голови АМПУ з морської та внутрішньої безпеки Сергій Гронський, який прийняв заяву портовиків і пообіцяв, що передасть її керівництву.

Нагадаємо, детективи Національного бюро з процесуального керівництва прокурорів САП повідомили підозру колишньому начальнику Одеської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» та ще чотирьом особам підозру у завданні державі збитків на суму понад 21 мільйони 360 тисяч гривень.

Раніше АМПУ планувала до 2025 року  збільшити кількість робочих місць вдесятеро, а надходження до державного бюджету - на 71 мільйон доларів США.

Поділитися