13 вересня 2019 р. 11:22

«Вікно життя» відкрите у Роздільній - першій серед районів Одещини

«Вікно життя» відкрите у Роздільній - першій серед районів Одещини

Перше серед районів Одеської області «Вікно життя» відкрилося 12 вересня у місті Роздільна на території центральної районної лікарні. 

Ініціатива відкриття «Вікна життя», що стало 20-м в Україні, належить координатору Одеської соціальної платформи «Добра справа» Анатолію Кавуну та громадським активістам міста Людмилі Луї та Світлані Спектор

Як зазначила старша медична сестра педіатричного відділення Наталія Думнич, таке вікно стане  спеціальним пунктом, де жінки, що опинилися в скрутних життєвих обставинах, зможуть анонімно залишити своє немовля у спеціальному боксі.

Анонімне залишення дитини прирівнюється до факту відмови матері від дитини у стаціонарі і не передбачає кримінальної відповідальності. Присутні під час урочистого відкриття побачили принципи роботи боксу.

«Через 30 секунд після того, як немовля залишать, в іншому приміщенні спрацьовує сигналізація. Це дає батькам ще деякий час, аби передумати. Якщо ж ні, дитину забирають медпрацівники та передають у соціальні служби», —  зазначила медичний директор з дитинства та пологової допомоги Центральної районної лікарні Лариса Потаренко.

Голова РДА Наталя Бараненко висловила сподівання:

«Відкриваючи це «вікно життя» у нашому районі, ми віримо,  що це допоможе зберегти життя немовлят, матері яких з тих чи інших причин не можуть чи не хочуть виховувати малят».

Слід зазначити, що в Одесі встановлені 5 «Вікон життя», а 20 тих, що вже встановлені в Україні, врятували життя тридцяти малюкам — про це свідчить статистика, яку веде соціальна платформа «Добра справа» (сайт «Вікно життя»).

Нагадаємо, 

ФОТО: В.Бондаренко
 

Поділитися