30 вересня 2018 р. 19:07

«Новий закон з відповідальності за мову ворожнечі на телебаченні і радіо – на часі», - правозахисниця

«Новий закон з відповідальності за мову ворожнечі на телебаченні і радіо – на часі», - правозахисниця

У Верховній Раді готують законопроект, відповідно до якого теле- та радіокомпанії будуть нести адміністративну відповідальність за свідоме розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар 17 вересня під час круглого столу, присвяченого виявленню та протидії російській дезінформації, - повідомляється на сайті парламенту.

За словами депутатки, національний регулятор з питань теле- і радіомовлення зможе штрафувати ті телеканали, які свідомо транслюють вислови, що сприяють розпалюванню міжнаціональної та громадянської ворожнечі.

ІзбірКом поцікавився у правозахисниці і журналістки Ольги Веснянки, чи потрібен наразі такий закон.

«Можу лише вітати цю ініціативу, тому що вона дуже на часі. Сьогодні попри те, що діють закони про те, що неприпустимо поширювати інформацію, яка розпалює міжнаціональну ворожнечу, на практиці непомітно, щоб за це була якась відповідальність. До цього часу відповідальність в українському законодавстві, крім цього декларування, також ще міститься у Кримінальному кодексі, стаття 161, де йдеться про кримінальну відповідальність за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, але згідно з європейським антидискримінаційним законодавством, мова ворожнечі – це те, за що має бути адміністративна відповідальність. Власне через те, що ця стаття КК  є не досить добре виписана і вона єдина, яка піднімає тему відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, її практично ніколи не застосовують. На сьогодні максимум, що можуть отримати теле- і радіокомпанії за такі прояви, - це громадський осуд. Таким чином, законодавство забезпечує заборону, але не забезпечує належну відповідальність.

При цьому в матеріалах ЗМІ дуже багато мови ворожнечі. Наприклад, нещодавно Незалежна медійна рада ухвалила висновок про те, що при трансляції розгрому табору ромів у програмі «Надзвичайні новини» від 9 червня 2018 року телеканал ICTV припустився порушень заборони на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної ворожнечі та ненависті, передбаченої абзацом четвертим частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також стандарту збалансованості подання інформації, відображеного у статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Власне, канал ICTV не лише транслював в прямому ефірі напад на тимчасове ромське поселення у Києві, а ще й журналісти давали ксенофобні коментарі в ефірі.  І хтось може оцінити такі дії знімальної групи як участь у нападі», - вважає О. Веснянка. 

Що ж стосується того, чи не стане така законодавча ініціатива наступом на свободу слова, то правозахисниця і журналістка не вбачає у цьому такої загрози:

«Це ліберальна ініціатива насправді.  Бо Україна на рівні законодавства декларує, що забороняє утиски і дискримінацію, а чітко прописаного механізму відповідальності не має. Тож цю ситуацію слід вирішити», - переконана вона.

Нагадаємо, що минулого року в Одесі проходив круглий стіл «Мова ворожнечі в місцевих ЗМІ: як виглядає та як протидіяти?».

Поділитися