28 січня 2022 р. 09:52

За рік роботи 15 ренійських депутатів заявили про конфлікт інтересів

За рік роботи 15 ренійських депутатів заявили про конфлікт інтересів

Ренійська міська рада VIII скликання з грудня 2020 року до грудня 2021 року провела дев'ятнадцять сесій, під час яких 15 депутатів заявили про стан конфлікту інтересів 21 раз.

Нагадаємо, що поняття конфлікту інтересів запроваджено у юридичну практику України з ухваленням Закону України «Про протидію корупції». У ст. 28 цього Закону розписано дії державних службовців або прирівняних до них осіб у разі його виникнення.

Зокрема, ці особи, тобто наразі - депутати, зобов'язані під час роботи сесій (засідання постійних депутатських комісій та пленарні засідання) публічно заявляти про виникнення конфлікту інтересів під час розгляду того чи іншого проєкту рішень та утримуватися від голосування за ними. Ці дії фіксуються у протоколах засідань постійних депутатських комісій та пленарних засідань, які у свою чергу публікуються на офіційному сайті ради, а тому можуть бути відстежені та проаналізовані.

За перший рік роботи Ренійської міськради про конфлікт інтересів найчастіше заявляв депутат Сергій Узунов - п'ять разів. Три рази опинився у стані конфлікту інтересів депутат Олег Бурля. Депутати Олексій Андріанов, Неля Арабаджі, Валерій Бабаре, Світлана Бакалова, Віктор Готка, Олена Драгньова, Оксана Єфименко, Іван Кіронакі, Світлана Асаржі, Катерина Куртєва, Микола Лупашку, Юрій Петко та Іван Пойдолов заявили про конфлікт інтересів по одному разу.

Порівняно з роботою депутатського корпусу Ренійської міської ради VII скликання, чинні депутати стали частіше заявляти про конфлікт інтересів. При тому, що в обох скликаннях працює однакова кількість народних обранців – двадцять шість, найбільша кількість заяв депутатами попереднього скликання була зроблена у 2017 році – одинадцять. Потім кількість заяв стала знижуватися, 2018-го їх було десять, а 2019 року та 2020 року скоротилося до 3-4 на рік.

Дворазове збільшення кількості заяв може бути пояснено тим, що раніше депутати розглядали проєкти рішень щодо території міста Рені, а тепер їх сфера відповідальності розширилася і на сім сіл колишнього Ренійського району. Підтверджує це і те, що переважна кількість заяв про конфлікт інтересів - двадцять із двадцяти одного, була зроблена під час розгляду «земельних» проєктів рішень.

Поділитися