17 серпня 2021 р. 11:15

В Ренійській громаді на освіту витратять майже 10 мільйонів

В Ренійській громаді на освіту витратять майже 10 мільйонів

Депутати Ренійської міської ради VIII скликання ухвалили рішення про внесення змін до бюджету громади. Найзначніші з них торкнулися забезпечення роботи установ освіти. В цілому на потреби шкіл «розписали» 9 мільйонів 715 тисяч гривень, повідомив кореспондент ІзбірКома.

Перш за все, надійшли субвенції з державного бюджету: на забезпечення якісної, сучасної і доступної загальної освіти «Нова українська школа» (1 мільйон 290 тисяч гривень) і на реалізацію програми «Спроможна школа» (4 мільйони 727 тисяч гривень). Ці гроші вирішено витратити на такі цілі:

  • придбання засобів навчання та меблів для навчальних кабінетів початкової школи установ загальної середньої освіти громади - 558 тисяч гривень; 
  • оплата відряджень для підвищення кваліфікації вчителів, асистентів вчителів установ загальної середньої освіти - 14 тисяч 580 гривень; 
  • підвищення кваліфікації вчителів, які забезпечують отримання учнями 5-11 (12) класів загальної середньої освіти - 274 тисячі гривень;
  • закупівля комп'ютерного обладнання - 443 тисячі гривень;
  • капітальний ремонт приміщення спортивного залу та вимощення будівлі Ренійського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей» (1 мільйон 368 тисяч гривень) та капітальний ремонт покрівлі та санітарних вузлів будівлі міського НВК «Загальноосвітня школа I ступеня-гімназія » (3 мільйони 359 тисяч гривень).

Гроші з державного бюджету місцеві ради отримують за умови співфінансування. Тому за рахунок вільного залишку коштів з місцевого бюджету планується спрямувати на «Нову українську школу» 547 тисяч гривень і на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих  результатів» - 525 тисяч гривень.

Далі. За рахунок залишку освітньої субвенції збільшено видаткову частину бюджету на загальну суму 2 мільйони 520 тисяч гривень що будуть витрачені на:

  • оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам установ загальної середньої освіти (2 мільйони 135 тисяч гривень); 
  • облаштування меблями початкових класів (138 тисяч гривень); 
  • поточний ремонт туалетного приміщення в установі загальної середньої освіти (41 тисяча гривень);
  • проведення робіт з капітального ремонту з заміною віконних і дверних блоків в будівлі Ренійського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів- ліцей (180 тисяч гривень);
  • придбання обладнання (духової шафи) для харчоблоку НВК «Загальноосвітня школа I ступеня-гімназія» Ренійської міської ради (27 тисяч гривень).

Також перерозподілені видатки бюджету розвитку в розрізі робіт по об'єктах, передбачених за рахунок залишку коштів освітньої субвенції (у зв'язку з проведенням цих витрат за рахунок субвенції на реалізацію програми «Спроможна школа»). Мається на увазі, що зменшено бюджетні призначення на розробку кошторисної документації, проходження нею експертизи та проведення робіт з капітального ремонту санвузлів на суму 1 мільйон 99 тисяч гривень. Ці гроші спрямують на виготовлення кошторисної документації, її експертизу та проведення капремонту в частині заміни віконних і дверних блоків в будівлі Ренійського НВК «Загальноосвітня школа I-III ступеня - ліцей».

Але і це не все зміни, внесені в бюджет громади для забезпечення потреб освіти. Як сказано в пункті 2.2 пояснювальної записки до проєкту рішення про внесення змін до бюджету: "У зв'язку з підвищенням тарифу на оплату природного газу (за даними сайту Української енергетичної біржі, середньозважена ціна на природний газ в серпні становить 15 342,52 грн проти середньо фактичної в січні - липні 8 500,0 грн.) і необхідністю збільшення витрат на оплату електроенергії, пропонується збільшити бюджетні призначення по навчальним закладам на загальну суму 187 тисяч гривень". Ці зміни внесені за рахунок вільного залишку коштів бюджету. 
Водночас в пункті 5 зазначено: "За рахунок зменшення поточних видатків за загальним фондом бюджету, передбачених на установи загальної середньої освіти, збільшуються витрати на оплату природного газу по цих закладах в сумі 485 тисяч гивень. В цілому, з урахуванням перерахованих змін, збільшення витрат по бюджетних установах, на оплату природного газу та електричної енергії, з урахуванням установ охорони здоров'я, планується направити 4 мільйони 901 тисячу гривень".

Поділитися