16 серпня 2021 р. 20:05

Постійні комісії рекомендують облраді створити Молдавський культурний центр

Постійні комісії рекомендують облраді створити Молдавський культурний центр

Відповідний проєкт рішення про створення Одеського обласного молдавського культурного центру, що виноситься на пленарне засідання облради, підтримала постійна комісія з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності, повідомив кореспондент ІзбірКома.

Раніше ідею схвалила і постійна комісія з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму. В разі, якщо депутати облради підтримають проєкт, заклад відкриється у селі Новосільське Ренійської міської громади Ізмаїльського району. Щоправда, спочатку на засіданні комісії точилася дискусія щодо доцільності такого розташування. Адже, окрім південних районів регіону, молдавани компактно мешкають і на півночі Одещини. Члени комісії ухвалили компромісне рішення: окрім самого центру, буде створена філія закладу.

На відкритті центру саме у Новосільському під час засідання наголосив Ренійський міський голова Ігор Плєхов. Очільник громади  розповів, що представники молдавської спільноти давно чекають на такий заклад. Також Плєхов вважає надважливим створення центру через політичний і культурний вплив Румунії на бессарабських молдаван, що є громадянами України. 

Отже, депутатський корпус на найближчому засіданні розгляне це питання. Всі інші - фінансування культурного центру, штатна чисельність тощо - опрацюють згодом. Ігор Плєхов висловив готовність вирішити проблему надання приміщення для такого закладу. 

Нагадаємо, у 2020 році Європейська комісія проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) оприлюднила дані щодо національних меншин в Україні, згідно з якими на території країни другою за кількістю національністю є росіяни.

Між тим їх лише 17,3%, тоді як українців 77,8%. 

Українці значно переважають в усіх регіонах країни, навіть у східних, де зараз проходить антитеррорестична операція.  Загалом в Україні нарахували більш ніж 130 національностей. В перший п'ятірці також білоруси 0,6%, молдавани та кримські татари - по 0,5% та болгари - 0,4%. 

Фото: Бессарабія-Інформ.

Поділитися