09 червня 2021 р. 16:45

Мер Одеси втратив монополію на прийняття рішень, - експерт

Мер Одеси втратив монополію на прийняття рішень, - експерт

Депутати Одеської міської ради відмовилися під час сесії підтримувати програму економічного і соціального розвитку міста.  

Під час засідання депутати назвали документ недоробленим та розкритикували його. 

Заступник міського голови Павло Вугельман, сам Геннадій Труханов та депутати з фракції "Довіряй ділам намагалися відстояти документ, проте його підтримав 31 обранець і цього виявилося замало для підтримки документу. 

Так на зауваження депутата Олега Філімонова ("Слуга народу"), який зазначив, що в тексті документів занадто багато лозунгів, мер віджартувався, що можна розбавити текст "приколами", вочевидь, натякаючи на професію депутата, як артиста-гумориста.  

ІзбірКом вирішив поцікавитися думкою експертів щодо того, чи не є така поведінка депутатського корпусу показником поступової втрати мером впливу на депутатів. 

Як зазначив політолог Ярослав Католик, це може бути так, але можливо документ дійсно був погано підготований до засідання тож його несприйняття депутатським корпусом логічне й не показове. 

"Провал голосування може означати втрату підтримки. Але також може і означати, що документ був вкрай сирим. Тож однозначно відповісти складно. Потрібно дивитися і інші голосування - якщо все пройшло гладко, значить, швидше за все, конфлікту немає", - зазначив він. 

Проте голова Одеської обласної організації "Комітету виборців України" Анатолій Бойко вважає такий спротив депутатів тривожним дзвіночком для міського голови. 

"Це прямий наслідок того, що в цьому скликані в партії "Довіряй ділам" немає більшості. Ще за підсумками виборів ми прогнозували, що Генадію Леонідовичу буде некомфортно в новій міській раді. Йому доведеться домовлятися. Наразі вочевидь не домовилися, можливо мер не зміг надати депутатам того, що вони в нього просили, чи ще щось. Так чи інакше це неприємний дзвінок для мера, бо сьогодні це програма економічного та соціального розвитку, а завтра може виявитись призначення заступників, чи ще якесь рішення, яке торкнеться інтересів міського голови. Це також показник того, що мер втратив монополію на ухвалення рішень", - зазначив експерт. 

В свою чергу голова Громадської ради в Національного агентства України з питань державної служби, кандидат політичних наук Олексій Буряченко вважає, що зарано казати про втрату мером впливу.

"Якщо подивитись на загальну картину голосувань під час сесії сьогодні, то не можна сказати, що мер втратив вплив бо інші питання вирішувалися більш-менш позитивно. Так Геннадія Труханова стало менше в медійному просторі. Більш того, ознайомившись з питанням з різних джерел, я можу констатувати, що більшість претензій депутатів - поверхневі. Там хтось закидав, що програма нудна, але програма соціально-економічного розвитку не має бути веселою. Втім погоджуюся з позицією депутатів, які наполягали на тому, що спочатку треба розробити стратегію розвитку міста, і вже потім відштовхуватися від неї, розробляючи програму соціально-економічного розвитку. Зрештою я вважаю, що документ допрацюють і на наступному засіданні його ухвалять. Бо програма соціально-економічного розвитку важлива для міста. Від неї багато залежить", - зазначив експерт.          

Поділитися