02 квітня 2024 р. 14:33

На Миколаївщині затвердили перейменування вулиць та провулків

Фото: Міська влада Вознесенська

(Фото: Міська влада Вознесенська)

У Вознесенську Миколаївської області пройшли громадські обговорення щодо перейменування вулиць та провулків міста із радянськими та російськими назвами.

Про це повідомили у міській владі Вознесенська.

Зазначається, що протягом 30 днів приймались звернення від мешканців громади з пропозиціями нових назв, а також небайдужі жителі громади висловлювали свої пропозиції під час круглого столу.

(Фото: Міська влада Вознесенська)

Результати перейменування наступні:

Вулиці:

  • Енгельса на Іллі Урмана,
  • 1-го Травня на Херсонська,
  • 8-го Березня на Кобзарська.

Провулки:

  • Гастелло на Геннадія Матуляка,
  • Чайковського на Андрія Бугровенка.

Раніше стало відомо, що в Очакові три вулиці отримають нові назви. Їх перейменують на честь військовослужбовців, які захищали країну від збройної агресії рф.

Також у селищі Врадіївка колоніальних назв позбулися 11 вулиць. Натомість там з’являться вулиці імені Леоніда Каденюка, Пилипа Орлика, Григорія Сковороди, а також вулиця Січових Стрільців та Миколаївська.

 Миколаївська область посідає друге місце серед південних регіонів України за кількістю вулиць, які слід перейменувати у рамках деколонізації країни.

За підрахунками аналітиків, найбільше таких вулиць у Херсонській області, яка часткво окупована росіянами - 1 тисяча 96. 

Миколаївська область - 817 вулиць. На Одещині таких нарахували 803. 

Зазначимо, що Херсонщина загалом закриває п'ятірку лідерів за цим показникам в Україні. 

Нагадаємо, жителі села Першотравневе Саф'янівської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області обрали нову назву для населеного пункту, але не повернулись до історичної.

Ірина Глухова

Поділитися