24 березня 2024 р. 19:34

Оновлено! Мінна небезпека: у Миколаєві пройшов тренінг для цивільних

ФОТО: Центр готовності цивільних. Миколаїв

(ФОТО: Центр готовності цивільних. Миколаїв)

У Миколаєві пройшов тренінг з мінної небезпеки. Організатором виступив Центр готовності Цивільних від благодійного фонду Сергія Притули. 

Про це розповіли кореспонденти Суспільного.

 Щотижня містяни мають змогу дізнатись про мінну безпеку, надання домедичної допомоги, правила поводження зі зброєю, набути навички контролю свого психологічного стану.

У навчаннях взяли участь 13 учасників. Аудиторія розглядає муляжі, дивиться фото в альбомі, де зображені вибухонебезпечні предмети та наслідки необережного поводження з ними. Інформація на слайдах дублюється через проєктор.

Про принципи дії вибухонебезпечних предметів присутнім розповідає військовослужбовець. На столі представлені протитанкові, протипіхотні міни, снаряди для мінометів та гранатометів, гранати наступального та оборонного призначення. Також маяки та кішки, які сапери використовують для розмінування.  

На цьому занятті я пояснюю цивільним, чим загрожують вибухонебезпечні предмети, як себе убезпечити. По-перше, ідентифікувати предмет, ідентифікувати території, які мають ризик. І алгоритм дій при зустрічі з цими ВНП, – говорить інструктор Олександр.

З початку року на Миколаївщині виявили понад 2 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Розміновано 250 гектарів сільськогосподарських земель. Протягом року планується обстеження та розмінування близько 44 тисяч гектарів області.

У Миколаївській області вже працює система розмінування DOK-ING MV-10, яку передав нещодавно Європейський Союз.

Система з розмінування працює дистанційно та знешкоджує протипіхотні та протитанкові міни, а також інші боєприпаси в регіоні.

Наразі в регіоні працює 10 піротехнічних розрахунків та 5 медичних. Також, залучено чотири машини механізованого розмінування: 1 – MV-4 та 3 — MV-10.

За допомогою даної спецтехніки очищено 55,83 гектара територій в межах Миколаївської області та знищено десятки одиниць боєприпасів. Тільки за останній тиждень майже 9 гектарів миколаївських земель стали безпечними завдяки машинам механізованого розмінування.

Анна Бальчінос

Поділитися