17 квітня 2024 р. 21:32

Міністерство освіти планує будувати у Миколаєві підземні школи

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

На Миколаївщині будуть будувати підземні школи, щоб не втратити учнів. Таке будівництво має стати пріоритетом уряду.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький в ефірі національного телемарафону 17 квітня.

За словами міністра за майже чотири роки дистанційного навчання через причину спочатку ковіда, а потім - війни, у нинішнього покоління школярів та студентів погіршився рівень знань та комунікаційних навичок. 

Ми маємо повернути дітей до особистого спілкування — це пріоритет. Але очевидно, що пріоритетом залишається і їх безпека. Тому в нас мають зʼявитись, особливо в таких містах як Харків, Запоріжжя, Миколаїв, Дніпро, Одеса нормальні підземні школи. Якщо ми цього не будемо мати, наші діти разом з батьками виїдуть з цих територій, а це крок назустріч нашому ворогу. Ми не можемо таке дозволити, — заявив посадовець.

Міністр вважає, що влада має створити безпечні умови навчання, щоб не втратити дітей у школах Харкова, Одеси, Миколаєва, Запоріжжя, Дніпра тощо. При цьому він зазначив, що даний проєкт коштуватиме "мільярди бюджетних коштів".

Нещодавно у Миколаєві відбулась онлайн-презентація архітектурного концепту відновлення школи №48 за принципом "Do It Yourself". В планах - відбудова сучасного навчального закладу, аналогів якого не має на півдні України.

На Херсонщині на базі чотирьох медзакладів створюють "підземні лікарні". У них медики зможуть в безпеці лікувати пацієнтів. Також заплановано побудувати дві підземні школи. Адже Херсон знаходиться за три кілометри від лінії фронту, тому навіть дійти до школи для дітей зараз – небезпечно.

На сьогодні в місті Одеса в укриттях цивільного захисту можуть сховатися під час повітряних тривог понад 700 тисяч жителів. На початку 2023 року показник укриття по Одесі був приблизно 30% охоплення населення під час тривог. Наразі його вдалося збільшити до 80%.

Анна Бальчінос

Поділитися