27 березня 2024 р. 13:03

Оновлено! Без барʼєрів: у Миколаєві передали спеціальний автомобіль для людей з інвалідністю

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

У Миколаєві в рамках ініціативи "Без бар'єрів" передали ключі від автомобіля, налаштованого під потреби для людей з інвалідністю.

Про це повідомляє Тетяна Домбровська, депутатка Миколаївської міської ради.

Сьогодні вручила ключі від спеціалізованого і переобладнаного під потреби людей з інвалідністю автомобіля Renault Геннадію Погорєлову, заступнику начальника регіонального сервісного центру MBC у Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Це стало можливим завдяки Віталію Кіму - голові Миколаївської ОДА, який від самого початку підтримує наш проєкт! - розповіла депутатка.

Автівка буде використовуватися для здачі практичного іспиту слухачами автошколи для людей з інвалідністю і вона повністю адаптована під їхні потреби. Це вже друге спеціалізоване авто, на якому слухачі автошколи зможуть навчатися та складати водійські іспити.

За її словами, люди з інвалідністю у Миколаєві та області чекати такої можливості 5 років. 

Автошкола для людей з інвалідністю - проєкт, в який я вкладаю душу і роблю все для того, щоб він був дійсно прогресивним і корисним. Разом з командою з нетерпінням чекаємо відкриття! - додала Тетяна Домбровська.

У 2020 році перша леді України Олена Зеленська заснувала ініціативу "Без бар'єрів". Вона запропонувала візію суспільства без обмежень, в якому забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку.

Люди з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю у Миколаївській області можуть отримати грошову допомогу від ВПП ООН.

Реєструватися на таку допомогу не потрібно. Особи, які відповідають критеріям програми, обираються з бази даних отримувачів державної соціальної допомоги. Виплата нараховується через банк чи Укрпошту.

На Одещині перша жінка отримала посвідчення водія в "Автошколі для людей з інвалідністю" за державною програмою. Нею стала громадська активістка Надія Лєнц. Вона мріяла про це 20 років. 

Варто зазначити, що автошколи для осіб з інвалідністю працюють і приймають охочих у семі містах – Києві, Дніпрі, Кам’янець-Подільському, Кропивницькому, Львові, Одесі та Кривому Розі.

Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які тимчасово перебувають за кордоном, здійснюються екстериторіально та заочно.

Анна Бальчінос

Поділитися