18 серпня 2023 р. 11:08

У Миколаєві припинили порушення на ринку ритуальних послуг

Фото ілюстративне: Інтент

(Фото ілюстративне: Інтент)

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розглянуло заяву суб’єкта господарювання про наявність у діях виконавчого комітету Миколаївської міської ради ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку надання ритуальних та суміжних з ними послуг.

Як повідомили в пресслужбі відомства, під час розгляду цієї заяви Відділенням установлено, що виконавчий комітет Миколаївської міської ради рішенням від 23 квітня 2020 року № 364 "Про здійснення поховання померлих на території міста Миколаєва" визначив спеціалізоване комунальне підприємство – ритуальну службу Миколаєва (КП ММР "Миколаївська ритуальна служба") виключним надавачем послуг з транспортування тіл померлих від коронавірусної хвороби COVID-19 від моргу до місця поховання та з поховання померлих від коронавірусної хвороби COVID-19 на території Миколаєва.

До цього розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, "Щодо організації поховання померлих осіб від коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 27 березня 2020 року № 6 установлено, що поховання померлих від коронавірусної хвороби (COVID-19) повинно здійснюватися із дотриманням таких вимог, зокрема: органи місцевого самоврядування, утворені ними спеціалізовані комунальні підприємства здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання, із зазначенням дати і часу перебування, прізвища, імені, по батькові, адреси проживання та контактного номеру телефону.

Отже, законодавство України у сфері надання ритуальних та суміжних з ними послуг для суб’єктів господарювання - учасників ринків надання ритуальних та суміжних з ними послуг не передбачає обмежень під час надання послуг з поховання померлих від коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та пов’язаних з ними послуг та надання виключних прав окремому суб’єкту господарювання для надання зазначених послуг.

Визначення виконавчим комітетом Миколаївської міської ради КП ММР "Миколаївська ритуальна служба" всупереч вимог законодавства України виключним (єдиним) надавачем вказаних послуг на території Миколаєва поставило його у привілейоване становище стосовно інших суб’єктів господарювання, що надають аналогічні послуги та є конкурентами на ринках надання ритуальних та суміжних з ними послуг, чим могло негативно вплинути на конкуренцію, створивши обмеження на цих ринках.

Також у розумінні статті 15 Закону України "Про захист економічної конкуренції" одним із видів антиконкурентних дій, зокрема, органів місцевого самоврядування є дії, що полягають у наданні окремим суб’єктам господарювання або групам суб’єктів господарювання пільг чи інших переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.

З огляду на зазначене 17 серпня 2023 року адміністративною колегією Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України такі дії виконавчого комітету Миколаївської міської ради визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Водночас зауважимо, 9 серпня 2023 року виконавчий комітет Миколаївської міської ради визнав рішення від 23 квітня 2020 року № 364 "Про здійснення поховання померлих на території міста Миколаєва" таким, що втратило чинність. Отже, наразі порушення законодавства про захист економічної конкуренції припинено.

Відомо також про те, що розпочато справу за ознаками змови під час проведення закупівлі робіт з капітального ремонту дороги на Миколаївщині.

Володимир Шкаєв

Поділитися