14 вересня 2023 р. 21:22

Сільраду під Одесою зобов'язали усунути порушення законодавства

Фото ілюстративне: Економічна правда

(Фото ілюстративне: Економічна правда)

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 14 вересня 2023 визнало порушенням дії Фонтанської сільської ради Одеського району Одеської області.

Як повідомили в пресслужбі відомства, орган місцевого самоврядування дозволив власним комунальним підприємствам фактично не сплачувати податки на нерухомість.

"У ході здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, під час встановлення органами місцевого самоврядування місцевих податків і зборів встановлено, що Фонтанська сільська рада Одеського району Одеської області прийняла рішення від 07.07.2022 № 696 – VIII "Про встановлення місцевих податків і зборів", яким встановила пільги комунальним підприємствам Фонтанської сільської ради Одеського району Одеської області щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у розмірі 100 відсотків", - йдеться в повідомленні.

У тервідділенні АМКУ вважають, що оскільки на ринках Фонтанської територіальної громади, які є конкурентними, діють не лише комунальні підприємства, які скористалися даною пільгою, а й підприємства інших форм власності, які сплачують податки у повному обсязі, останні, відповідно, зазнають більших витрат.

Водночас, згідно з вимогами законодавства про захист економічної конкуренції, органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати суб’єктам господарювання, що діють на одних товарних ринках, рівні конкурентні умови.

З огляду на зазначене адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ зобов’язала Фонтанську сільську раду впродовж двох місяців припинити порушення, шляхом приведення ставок податку у відповідність до законодавства.

Також відомо про те, що адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції бездіяльність Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області.

Володимир Шкаєв

Поділитися