02 листопада 2023 р. 14:26

На Миколаївщині виявили порушення у роботі ритуальної служби

Фото: АМКУ

(Фото: АМКУ)

На Миколаївщині Південне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало комунальному підприємству "Комунсервіс" (місто Первомайськ) унормувати терміни дії договорів з суб'єктами господарювання, що надають ритуальні послуги. Перевірка проходила у рамках запобігання порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Про це повідомила Адміністративна колегія Південного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Під час дослідження ринку надання ритуальних послуг у територіальних межах Миколаївської області Відділення встановило, що КП "Комунсервіс" протягом 2021-2023 років за власною ініціативою укладало із суб’єктами господарювання, які виявили бажання працювати на цьому ринку, договори про надання ритуальних послуг на термін дії менший за передбачений Типовим положенням про ритуальну службу в України.

З огляду на те, що ритуальні служби наділені повноваженнями ухвалювати рішення про доступ на ринок суб’єктів господарювання, які прагнуть надавати ритуальні послуги, згадані суб’єкти господарювання з метою безперешкодного доступу на цей ринок змушені долати адміністративний бар’єр та погоджуватися з вигідними для КП "Комунсервіс" та невигідними для них умовами. Адже їх діяльність на ринку надання ритуальних послуг неможлива без укладання з ритуальною службою такого договору.

За таких обставин Південне відділення рекомендувало КП "Комунсервіс" при укладанні із суб’єктами господарювання договорів про надання ритуальних послуг дотримуватися вимог чинного законодавства України у сфері поховання та похоронної справи, зокрема, в частині встановлення терміну дії таких договорів. Про результати розгляду рекомендацій КП "Комунсервіс" має повідомити Південне МТВ упродовж двох місяців, - йдеться в повідомленні.

Так, 15 жовтня на Миколаївщині відділення Антимонопольного комітету України встановила наявність змови між науково-виробничим підприємством "Триботехніка" та ТОВ "Тандем" під час їхньої участі у 2020 році. За це відповідачів оштрафували на суму 136 000 грн.

До того ж 20 вересня Антимонопольний комітет оштрафував "Миколаївоблтеплоенерго" через холод у квартирах споживачів.

А 9 вересня стало відомо, що "Первомайськводоканал" зловживало своїм становищем, через що АМКУ розпочав розслідування.

Тетяна Каптур

Поділитися