14 листопада 2023 р. 22:41

Держаудитслужба на Миколаївщині виявила незаконні витрати бюджету на понад 300 мільйонів

Фото: Depositphotos.com

(Фото: Depositphotos.com)

Протягом січня-жовтня 2023 року Держаудитслужба на Миколаївщині провела 324 контрольних заходи, якими встановила недоотримання фінансових ресурсів, незаконних витрат та недостач на суму понад 363 мільйони гривень.

Про це розповів заступник начальника управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області - начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами Анатолій Войченко під час брифінгу.

Також за результатами моніторингу закупівель виявили порушення на суму 760 мільйонів грн, непродуктивних витрат і втрат доходів за результатами державного фінансового аудиту на суму майже 307 мільйонів грн.

Найбільші суми незаконного витрачання коштів та зловживань виявлено контрольними заходами в Службі відновлення та розвитку інфраструктури Миколаївської області, комунальних підприємств Миколаївської міської ради – "ЕЛУ автодоріг", "Миколаївелектротранс" та "Миколаївські парки", управління культури, національностей та релігій, молоді та спорту Первомайської міської ради. Встановлено і факти завищення цін, невідповідність номенклатури та взагалі відсутність товару – генераторів, ноутбуків. Такі факти виявлено у відділах освіти Врадіївської селищної ради та Новоодеської міської ради, Березанської селищної ради та виконкому Вознесенської міської ради, – уточнив Анатолій Войченко.

До того ж він зазначив, що ході ревізій та перевірок було виявлено, що окремі посадові особи перевірених підприємств, установ і організацій допускали випадки завищення договірних цін, безпідставного внесення змін істотних умов укладених договорів, внесення недостовірних даних в акти щодо обсягів, вартості виконаних робіт. Також факти зловживань та незаконного використання бюджетних коштів на необґрунтовану виплату заробітної плати, премій та шляхом незаконного перерахування бюджетних коштів на особисті рахунки окремих працівників бухгалтерської служби.

Представник Держаудитслужби підкреслив, що матеріали 23 ревізій та перевірок було направлено до правоохоронних органів, внаслідок чого було розпочато 8 досудових розслідувань.

Так, 12 листопада спеціалісти Державної аудиторської служби України запланували розпочати найближчим часом фінансовий аудит закупівель стосовно відновлення об'єктів, постраждалих від російських обстрілів. 

У вересні очільник Одеської обласної адміністрації Олег Кіпервідзвітував, що районні державні адміністрації та керівництво громад в Одеській області перевірили з березня по серпень 2,5 тисячі закупівель на загальну суму 870 мільйонів гривень. За результатами перевірки, 60 тендерів на загальну суму понад 100 мільйонів не відповідають вимогам воєнного часу. 

Тетяна Каптур

Поділитися