09 січня 2024 р. 09:26

В Одесі помер п'ятиразовий чемпіон світу з шахової композиції

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Шаховий композитор, чемпіон світу з цієї дисципліни, гросмейстер та колишній головний редактор журналу "Проблеміст України" Юрій Гордіян помер 8 січня в Одесі у віці 87-років. 

Про це повідомили у Федерації шахів України.

"8 січня на 87-му році пішов з життя видатний шаховий композитор України, міжнародний майстер, міжнародний арбітр, гросмейстер України з шахової композиції, заслужений майстер спору України, чотириразовий чемпіон світу з шахової композиції у складі збірної СРСР, чемпіон та триразовий срібний призер чемпіонатів світу з шахової композиції у складі команди України, багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів України в особистому та командному заліках, багаторічний (2010 – 2018) головний редактор журналу "Проблеміст України", автор книг з шахової композиції Юрій Маркович Гордіан", - йдеться в повідомленні.

Шаховою композицією називають створення задач з використанням шахових фігур та шахівниці. Людину, яка створює такі задачі, називають шаховим композитором чи проблемістом.

Гросмейстер народився в Одесі у 1937 році. Першу задачу надрукував у 1958 році. Загалом за понад 60 років творчості опублікував понад 1 тисячу композицій усіх жанрів, з яких понад 300 творів відзначені призами у різноманітних змаганнях, в тому числі 100 - першими. До альбомів Міжнародної федерації шахістів (ФІДЕ) відібрали загалом 45 його задач. Впродовж багатьох років був капітаном збірної України на Всесоюзних змаганнях та чемпіонатах світу, в тому числі коли збірна вперше брала участь у чемпіонаті як самостійна команда у 1997 році.

Жив в Одесі. Після виходу на пенсію працював тренером-викладачем у шаховій школі. 

Співавтор "Одеської теми" - тема в шаховій композиції ортодоксального жанру. Суть теми — у двох фазах проходить переміна функцій ходів білих за принципом чергування — подвоєна загроза першої фази стає матуючими ходами другої фази й два матуючі ходи першої фази стають у другій фазі подвоєною загрозою.

У жовтні 2023 року помер український актор та сценарист журналу відеокоміксів "Каламбур" Сергій Гладков. Йому було 60 років.

Також 28 вересня того ж року, на 75 році життя помер відомий одеський доктор історичних наук, професор та археолог Андрій Добролюбський. Він закінчив історичний факультет Одеського університету та аспірантуру на кафедрі історії стародавнього світу і середніх віків. З 1992 року працював у Південноукраїнському національному педагогічному університеті в Одесі.

30 червня 2023 року також помер засновник Музею звуку, головний звуковий режисер Театру юного глядача, член Союзу звукорежисерів України, керівник та засновник Одеського союзу звукорежисерів та музикантів Василь Пінчук

Кирило Бойко

Поділитися