27 вересня 2023 р. 12:39

"Улюбленця" одеської мерії без аукціону обрали годувальником школярів в Затоці

Фото: Центр публічних розслідувань

(Фото: Центр публічних розслідувань)

Відділ освіти, культури, сім'ї, молоді та спорту Кароліно-Бугазької сільської ради Білгород-дністровського району Одеської області визначив компанією, яка надаватиме харчування учнів у двох школах громади до кінця 2023 року.

Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Закупівлю проводили у форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в товариства з обмеженою відповідальністю "Фабрика смаку", з якою планують укласти угоду не було. 

В разі укладання угоди компанія отримає 1 мільйон 747,2 тисячі гривень. Годувати фірма повинна буде  учнів 1-4 класів та пільгових категорій у школах Затоки та Кароліно-Бугазі. В Затоці йдеться про 54 дитини, а в Кароліно-Бугазі про 206 дітей.

Зазначимо, що товариство "Фабрика смаку" неодноразово ставало переможцем тендерів від мерії щодо харчування пацієнтів клінік, чи учнів шкіл. 

Фірма зареєстрована у травні 2015 року зі статутним капіталом 1 тисяча грн, а вже за два місяці вона отримала замовлення на харчування лікарень Одеси. Директор та власник фірми - Ігор Левінзон.

Центр публічних розслідувань раніше повідомляв, що за даними аналітичної платформи YouControl, декілька працівників "Фабрики Смаку" є суб'єктами декларування. Так, Бичок Наталя свого часу суміщала роботу у "Фабриці смаку" з роботою в Юридичному департаменті Одеської міської ради. А Лянна Євгенія, відповідно до декларації поєднувала роботу у "Фабриці смаку" з роботою в Одеському підрозділі антимонопольного комітету.

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

Період подання пропозицій — сім календарних днів, період оскарження кваліфікації — п'ять календарних днів. 

 Часто під час таких торгів не відбувається аукціону тож учасник не має конкурентів. 

Утім минулого року Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону. 

Кирило Бойко

Поділитися