10 травня 2024 р. 18:03

На Миколаївщині добудовують інкубатор для розведення тихоокеанської креветки

ФОТО: Freeimages

(ФОТО: Freeimages)

В Миколаївській області завершується будівництво інкубатора тихоокеанської креветки ваннамей. Після його облаштування в Україні почнуть вирощувати не лише прісноводну креветку, а вид, що потребує саме морської води.

Про це повідомив "AgroTimes".

За словами технолога компанії, що займається проєктуванням рибних і креветкових ферм, Любомира Гайдамаки, навіть попри війну, вдалося зберегти певне маточне стадо креветки ваннамей і воно стане родоначальником цього бізнесу в Україні. 

Ваннамей ‒ безумовний світовий лідер і за обсягами вирощування, і за споживанням. У 2022 році цьому виду належало 45,2% світового ринку креветок, і ця частка постійно зростає. На хвилиночку: вартість усіх вирощених і проданих креветок у 2022 році ‒  майже 31 мільярд доларів. А до 2030 року очікують, що ринок зросте щонайменше на 60%, - зазначає Любомир Гайдамака.

Крім основних переваг, ваннамей швидко набирає товарну масу. За неповні 3 місяці можна отримати преміальний продукт, що по праву називатиметься королівською креветкою. До речі, у світовій класифікації вся креветка ваннамей вагою понад 18 г ‒ преміальна та має значно вищий цінник.

Технолог також зауважив, що в Україні є потужності для виробництва корму для креветок, а також є можливість купувати імпортні.

За 2023 рік виробництво ВВП сільського господарства Миколаївщині зросло на 24%. Цей факт говорить про успіх аграріїв, які поступово відновлюються і досягають рівня досягнень, що спостерігалися до початку війни.

За січень 2024 року на Миколаївщині обсяг експорту товарів досяг 101,4 мільйона доларів США. Це 176,5% порівняно з січнем 2023 року. Позитивне сальдо склало 63,2 мільйона доларів. Основний експорт складали рослинні продукти. Жири та олії тваринного або рослинного походження принесли 21,2 млн доларів США. Насіння і плоди олійних рослин - 21,6 млн, зернові культури - 41,1 млн доларів США.

Анна Бальчінос

Поділитися