10 травня 2024 р. 12:32

На Миколаївщині через зміни клімату та замінування у два рази зменшилась врожайність

ФОТО: АГСОЛКО Україна

(ФОТО: АГСОЛКО Україна)

На Миколаївщині аграрії стикаються з викликами, спричиненими кліматичними змінами та мінуваннями полів. У 2024 році навесні потеплішало на три тижні раніше, що змусило фермерів адаптувати графіки посівних робіт.

Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

За словами керівника фермерського господарства компанії "ПАЕК" Артема Пекера, мінування полів та надмірна посушливість землі – дві складності, через які врожайність зменшилася у два рази.

Ми постійно знаходимо вибухові предмети. Друга складність – це нестача вологи. Наприклад, на одному з полів ріпаку, де через аномально ранньої весни та малої кількості опадів, ми врожаю у цьому році недоотримаємо через те, що зацвіло тільки верхнє суцвіття, а бокових пагонів у нас практично немає. Ми отримаємо 25-30 відсотків врожаю, — зазначає Артем Пекер.

Представники дослідної станції кліматично орієнтованого сільського господарства Нацакадемії аграрних наук України повідомили, що на Миколаївщині спостерігається нехарактерна відсутність опадів.

У цьому разі виникає необхідність штучного зрошення, навіть у тих регіонах, де раніше воно здійснювалося винятково природним шляхом. Для ефективного ведення сільського господарства на Миколаївщині необхідне повноцінне відновлення функціонування Інгулецької зрощувальної системи. Загалом кліматично орієнтоване сільське господарство є ефективним інструментом у боротьбі зі зміною клімату.

На полях Миколаївщини аграрії встановлюють системи зрошування як альтернативу посухи. Заступник директора із загальних питань "ПАЕК" Ігор Плужник говорить, довжина однієї лійки 650 метрів та охоплює 130 гектарів землі.

За словами завідувачки сектору агрометеорологічних прогнозів та спостережень миколаївського гідрометцентру Ольга Сотникової, у 2023 році дощів було достатньо, а у 2024 році в області зменшилася річна кількість опадів.

У нас рання весняна засуха, яка переходить у весняно-літню. Рослини не отримують тої необхідної кількості продуктивної вологи, яка їм потрібна для розвитку, — кзауважила Сотникова.

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА змін щодо видів культур, які вирощують в області, немає. Крім того, у департаменті зазначили, що під час посівних робіт весною 2024 року, аграрії регіону засіяли майже 363 тисячі гектарів землі ярими культурами.

Аграрії Миколаївщини отримують мобільні зерносховища від FAO для збереження врожаю від російських атак. Цьогоріч регіон очікує 113 модулів для зберігання зерна загальною місткістю 48,3 тисячі тонн. Наявність цих сховищ дозволить їм зберегти врожай та забезпечити постачання продовольства на внутрішній та світовий ринки.

Також в області розпочав роботу Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Відтепер фермери зможуть отримати кредит до 30 мільйонів гривень. За вимогами з кредитування фермер повинен обробляти до 500 гектар землі. Позичальники зможуть отримати інвестиційні кредити на термін до 7 років, кредити для купівлі землі до 10 років та обігові кошти на строк до 3 років.

Крім цього фермерам з Миколаївщини допоможуть з розмінуванням та відновленням сільськогосподарських земель. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Всесвітня продовольча програма (ВПП) у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України розпочинають програму підтримки фермерів Миколаївщини з очищення та відновлення сільськогосподарських ділянок площею від 3 до 300 га, які постраждали від військових дій з лютого 2022 року.

Анна Бальчінос

Поділитися