16 листопада 2023 р. 09:18

Аудитори відсудили в Одеської ТЕЦ 51 мільйон

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

Верховний суд підтримав висновки одеських аудиторів про нецільове використання субвенції з держбюджету на понад 51 мільйон гривень, задовольнивши касаційну скаргу Південного офісу Державної аудиторської служби.

Про це повідомили у пресслужбі Південного офісу.

Ще у 2014 році Державна фінансова інспекція в Одеській області (згодом правонаступником став Південний офіс Держаудитслужби), під час ревізії комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси", виявила факти нецільового використання субвенції з державного бюджету.

Кошти витрачалися на погашення заборгованості за покупну теплову енергію замість погашення кредиторської заборгованості за спожитий природний газ, як це передбачено умовами та порядком використання субвенції з держбюджету. 

Так, гроші з держбюджету було перераховано Одеській ТЕЦ на погашення заборгованості за покупну теплову енергію, хоча це товариство не є одержувачем бюджетних коштів та безпосередньо не постачає теплову енергію населенню.

Таким чином, завдяки фахівцям Південного офісу Держаудитслужби до державного бюджету вдалося повернути понад 51 мільйон гривень субвенції, використаних не за цільовим призначенням.

У вересні директорка комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова звернулася до міської ради із клопотанням про виділення підприємству 51 мільйона гривень.

Кошти були потрібні для сплати за цим рішенням суду. 

Провадження тягнулося майже 8 років через субвенцію на компенсацію різниці в тарифах, яку підприємство отримало ще у 2012 році. 

У 2015 році Державна аудиторська служба України провела перевірку, за результатами якої звинуватила комунальне підприємство у нецільовому використанні коштів. 

КП звернулося до суду й виграло у першій інстанції та апеляції. Але аудитори звернулися до Касаційного суду й той відправив справу на новий розгляд. Вдруге "ТМО" програло у першій інстанції, але виграло апеляцію й знов справа опинилася в Касаційному суді, який зрештою став не на бік комунальників. 

Кирило Бойко

Поділитися