23 листопада 2023 р. 23:59

Кодимська територіальна громада позбулася токсичного спадку радянського союзу

Фото: Кодимська тергромада

(Фото: Кодимська тергромада)

Міжрегіональний центр швидкого реагування ДСНС України та ТОВ «УКРЕКОПРОМ» ліквідували на території сіл Лабушне і Грабове Кодимської територіальної громади близько пів сотні тон речовин складованого хімічного захисту рослин, які десятиліттями псували повітря та землю отруйними хімічними сполуками.

Про це повідомляє сайт Кодимської територіальної громади.

Робота, її об’єми, вага хімвідходів, терміни виконання, безпека і захист працівників ретельно фіксувалися представниками «Укрекопром» і ДСНС, щоб все відповідало нормам чинного законодавства. Дві бригади по 4 робітника працювали по черзі. Екологічне обслуговування територій має на меті не лише прибирання отруйних накопичень, а й зняття верхнього шару ґрунту, «просоченого» отрутою.

Вивантажені у біг-беги десятки тон хімічного сміття будуть доставлені у м. Одесу, де їх спалять у високотемпературних печах (температура в камері спалювання в сягає 850-1300 С°).

 Роботи виконані за кошти обласного бюджету.

Нагадаємо, що на Одещині ліквідатори знешкодили 147 тонн небезпечних відходів, які знаходились тут з 1979 року. Тоді поблизу узбережжя затонуло судно з дустом на борту.

На Миколаївщині Державна екологічна інспекція Південно-Західного регіону провела позапланову перевірку регіонального ландшафтного парку "Тилігульський". На території допущено засмічення та забруднення стічними водами земельних ділянок. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець відвідав Одесу для підписання меморандумів про будівництво сміттєпереробних заводів на території Одеської області. Загальна потужність семи модулів складатиме перероблення 110 тисяч тонн сміття на рік. Нові модулі для перероблення відходів з часом дозволять Одещині відмовитися від звичного складування сміття на звалищах.

 

Сергій Лозовський

Поділитися