23 грудня 2023 р. 13:57

Голубці з Одещини визнали частиною нематеріальної культурної спадщини України

Фото: Одеський обласний центр української культури.

(Фото: Одеський обласний центр української культури.)

Приготування української традиційної страви "Голубці" внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одеської області.

Про це повідомив Одеський обласний центр української культури.

У повідомленні зазначається, що страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі та до крайнього півдня. 

"Голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише "конвертик" з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі", - зазначають в центрі.

В результаті дослідження спеціалісти центру української культури вказують, що дізнались, що на півночі Одещини — на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й "крутили" голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей). Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики.

"Так, коли на весіллі "старости" подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в селі Глибочок свої традиції приготування — господині до начинки додають три види м'яса, а тушкують голубці обов'язково в томатному соку домашнього приготування", - зазначають дослідники. 

На півдні Одеської області в Бессарабії – в селі Орлівка голубці мають назву "cармале" (з турецької sarmale, тобто "обмотувати"). Готують їх переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свиного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні.  А в болгарському селі Городнє голубці мають назву "гушки". Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м'яти. 

У травні Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України  культуру традиційного вівчарства Бессарабії та знань, пов'язаних із ним, на території Одеської області.

А у липні минулого року Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на 21 новий елемент, третина з яких мають відношення до Одеської області.

Фото: Одеський обласний центр української культури.

Кирило Бойко

Поділитися