23 грудня 2023 р. 13:57
Голубці з Одещини визнали частиною нематеріальної культурної спадщини України
(Фото: Одеський обласний центр української культури.)
Приготування української традиційної страви "Голубці" внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одеської області.
Про це повідомив Одеський обласний центр української культури.
У повідомленні зазначається, що страва побутує на всій території Одеської області, починаючи з півночі та до крайнього півдня.
"Голубці – це одна з основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю. Цікаво, що голубці для Одещини – це не лише "конвертик" з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі", - зазначають в центрі.
В результаті дослідження спеціалісти центру української культури вказують, що дізнались, що на півночі Одещини — на Кодимщині, під час приготування голубців на весілля, господині групувались й сідали по колу, за спільною працею співали народні та обрядові пісні й "крутили" голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів (на велику кількість гостей). Варто відзначити, що подавання голубців на Кодимщині на святах тісно переплетене з музичною традицією клезмерської музики.
"Так, коли на весіллі "старости" подавали гарячі голубці, клезмери грали особливий фрейлик. А в селі Глибочок свої традиції приготування — господині до начинки додають три види м'яса, а тушкують голубці обов'язково в томатному соку домашнього приготування", - зазначають дослідники.
На півдні Одеської області в Бессарабії – в селі Орлівка голубці мають назву "cармале" (з турецької sarmale, тобто "обмотувати"). Готують їх переважно зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке й придатне до закручування. Начинку готують із рису, свиного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні. А в болгарському селі Городнє голубці мають назву "гушки". Це також пропарене листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м'яти.
У травні Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України культуру традиційного вівчарства Бессарабії та знань, пов'язаних із ним, на території Одеської області.
А у липні минулого року Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на 21 новий елемент, третина з яких мають відношення до Одеської області.
Фото: Одеський обласний центр української культури.
01 травня 2024 р. 21:44
У Києві пройшов масштабний фестиваль "Книжкова країна": як це було29 квітня 2024 р. 11:58
Кримський куточок в Оранжереї ВДНГ: південні рослини, народні кримськотатарські пісні та книжки про Крим29 квітня 2024 р. 10:02
Миколаївський фонд організував всеукраїнську мистецьку акцію "Малюнок надії"28 квітня 2024 р. 12:03
У Миколаєві відбулась прем'єра вистави про жіночу самотність28 квітня 2024 р. 09:09
Одеський муніципалітет виділив 40 тисяч на проведення творчих конкурсів27 квітня 2024 р. 19:32
Перед будівлею Одеської мерії тимчасово встановили велетенські окуляри27 квітня 2024 р. 15:56
У перерві між тривогами в Одесі розіп'яли Христа25 квітня 2024 р. 23:03
Оновлено! У миколаївському музеї проходить виставка про традиції українців22 квітня 2024 р. 20:02
Вистава миколаївського та херсонського театрів "Катерина" отримала Гран-прі21 квітня 2024 р. 12:02
Миколаївський фотограф представив свої роботи на виставці у Мюнхені20 квітня 2024 р. 21:07
В бібліотеці Грушевського презентували "Невигадані історії одеського трамвая"19 квітня 2024 р. 12:32
Розпізнати світло: у миколаївському музеї відкрилась виставка, присвячена маякам Півдня19 квітня 2024 р. 11:03
Оновлено! Юні миколаївці взяли участь у Всеукраїнському конкурсі18 квітня 2024 р. 19:02
Оновлено! Миколаїв увійшов у серію "Книга-Мандрівка. Міста"