27 квітня 2024 р. 15:56

У перерві між тривогами в Одесі розіп'яли Христа

Фото: Інтент/Олена Болган

(Фото: Інтент/Олена Болган)

Благодійний Фонд "Добрий Самарянин" 27 квітня провів традиційну вже реконструкцію Великодніх подій описаних в Біблії на Думській площі в центрі Одеси. 

Реконструкцію відвідала й кореспондентка Інтента

Організатори заявили, що це буде наймасштабніша Великодня подія. У програмі окрім власне реконструкції розп'яття Христа відбувся концерт та Міжконфесійна молитва.

Реконструкцію в Одесі проводили в перерві між сигналами повітряної тривоги.

Розп'яття Христове — страта Ісуса Христа через розп'яття на Хресті, епізод, що завершує Страсті Христові та передує похованню та Воскресінню Христовому. Згідно з Біблією Ісус Христос викупив перворідний гріх Адама та відкрив шлях до Бога. Також є свято Воздвиження Хреста Господнього.

Згідно з повідомленням євангелістів при розп'ятті Ісуса були присутні:

  • Марія, мати Ісуса Христа, — Богородиця;
  • Іоанн Богослов;
  • Марія Магдалина;
  • Марія Клеопова;
  • Двоє розбійників, розіп'яті по боках від Ісуса;
  • Римські воїни на чолі з сотником, котрий називається в апокрифах Лонгіном;
  • Народ, первосвященники та книжники, які насміхалися над Ісусом.

Згідно із Біблією Ісуса повели на Голгофу, традиційне єрусалимське місце страт, де він був розіп'ятий між двома розбійниками за те, що називав себе Христом — сином Господа і царем Юдейським. 

Після страти Ісус був похований у гробниці, вирубаній у скелі, знатного члена синедріона Йосипа Ариматейського, свого таємного  послідовника, — він отримав у Пілата дозвіл зняти тіло з хреста, обгорнув його плащаницею. Ісус Христос воскрес з мертвих на третій день після смерті о ранній порі в неділю і з погляду християнства своїм воскресінням він показав людству шлях порятунку та врятував його з полону гріха. На цьому заснована ідея святкування християнської новозавітної Пасхи (Великодня) відповідника Пасхи старозавітної.

Кирило Бойко

Поділитися