08 травня 2024 р. 23:05

"Голоси фронтиру": в Україні запустили новий проєкт

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

В Україні запустили новий проєкт "Голоси фронтиру". Він стартував на радіо Культура. Автором проєкту став одеський військовослужбовець з "Культурного десанту" Віталій Кириченко.

Про це повідомили на Корпоративному сайті Суспільного.

"Голоси фронтиру" - серія радіоесеїв, у яких військові за допомогою літературних засобів розповідають власні історії, набутий досвід, рефлексії та непередбачувані емоції. Учасниками проєкту стали шість ветеранів війни, які власними есе прагнуть розповісти суспільству свої думки та емоції. Тексти створені спеціально для радіо "Культура" й адаптовані командою проєкту для трансляції в ефірі.

Автор есеїв, військовослужбовець, фронтмен гурту "Нумер 482" Віталій Кириченко зазначив, що цей проєкт буде важливо послухати людям у тилу, особливо молоді, щоб зрозуміти обставити, через які проходять військові.

"Наші есе — це художні твори з досвідом нашого життя, переосмисленого й скомпонованого таким чином, аби вони мали найбільший емоційний вплив. В ідеалі мені б хотілося, щоб замість мене мої есе зачитував хтось із голлівудських акторів, але вони в той день були зайняті", - поділився своїми міркуваннями військовий.

   Також у проєкті взяли участь:

  • Павло Паштет Белянський, письменник, сценарист, молодший сержант ЗСУ; 
  • Артур Дронь, письменник, молодший сержант ЗСУ;
  • Єлизавета Жарікова, поетеса, музикантка, бойовий медик, молодший сержант ЗСУ;
  • Оксана Пономарьова, директорка міжнародного благодійного фонду "Res.Publica", сержант ЗСУ, інструкторка з військового лідерства;
  • Борис Рябуха, полковник ЗСУ, учасник боїв за Донецький аеропорт, Авдіївку, Піски, Харків.  

Зазначається, що для більшості учасників досвід участі в подібному проєкті є першим.

Віталій Кириченко ексклюзивно для Інтенту розповів про вступ до "Культурного десанту"

Так сталося, що в травні 2023 року я був відправлений у відрядження зі свого батальйону в 72-й центр морально-психологічної підтримки сил ТрО. Ми виконували завдання по морально-психологічному забезпеченню разом з психологами. Як тільки я почав служити в 72-му центрі, мені подзвонив мій товариш Мирослав Кувалдін, каже:  "Віталій Олександрович, я тут перевівся зі своєї 69 бригади батальйону в "Культурний десант". Він мені розповів, що це таке і десь три місяці ми передзвонювалися, списувалися з Миколою Сєргою. Я не відразу перейшов, бо бачив, як на мене розраховують у центрі. Я хотів максимально відпрацювати там. Але прийшов певний момент, ми зустрілися, зіграли один концерт. Я не до кінця розумів філософію "Культурного десанту" тоді. Але Коля сказав, що я буду в тему. І мені здається, що я буду ефективним саме тут. Як сказав командир нашого підрозділу Вєння Воронецький - керівник нашого напрямку Херсонського: "Ваша гітара – це ваша суперзброя". Я відставив "калашматик", здав його, перевівся в 59 бригаду і долучився до "Культурного десанту".

Ірина Глухова

Поділитися