24 лютого 2024 р. 13:38

Справу жительки Чорноморська про коригування обстрілів скерували до суду

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно жительки Чорноморська за фактом несанкціонованого поширення представникам держави-агресора інформації про розташування Збройних Сил України.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури. 

Слідчі стверджують, що обвинувачена у липні-серпні 2023 року через Telegram відправляла співробітнику розвідки рф інформацію про дислокацію сил та засобів ЗСУ на території м. Чорноморськ Одеської області, а також про наявність військовослужбовців в окремих адміністративних будівлях на території області.

Вона робила скриншот карти міста в картографічному вебсервісі Google Maps із мітками точного розташування підрозділів.

Наразі вона перебуває під вартою.

Жінку затримали у вересні 2023 року. Тоді правоохоронці повідомляли, що для здійснення ворожих ударів зловмисниця передала окупантам електронні координати дев'яти об'єктів військової та критичної інфраструктури. Серед них – укріпрайони Сил оборони, фортифікаційні споруди та стратегічно важливі локації залізничного сполучення. Крім того, російська коригувальниця намагалась простежити напрямки польотів бойової авіації ЗСУ.  

Отримані відомості вона надсилала окупантам у вигляді текстових і голосових повідомлень та скриншотів електронних карт, на яких позначала українські об'єкти.

Під час обшуку у затриманої вилучено мобільний телефон із доказами її комунікації з агресором.

Слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ). В разі доведення її провини жінці загрожує від восьми до 12 років ув'язнення.

Тим часом чоловік загинув, а дружину ушпиталили в важкому стані через падіння вночі 24 лютого в одеський дворик уламків іранського безпілотника типу Shahed-131/136, які росіяни використовують під назвою "Герань" для атак України.

Кирило Бойко

Поділитися