18 січня 2024 р. 09:23

НАБУ викликало на допит юриста Довбенка у справі про продаж арештованої землі на Одещині

Андрій Довбенко. Фото: НАБУ

(Андрій Довбенко. Фото: НАБУ)

Національне антикорупційне бюро України знову викликало на допит юриста Андрія Довбенка, якого підозрюють в організації зловживань з арештованим майном, переданим в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. 

Про це повідомляють в пресслужбі НАБУ.

"Повістка про виклик Довбенка Андрія Миколайовича. Вам необхідно прибути 15.02.2024 року об 11:00 до Національного антикорупційного бюро України за адресою: м. Київ, вул. Василя Сурикова, 3 для допиту як підозрюваного у межах досудового розслідування кримінального провадження № 62019000000000639", - йдеться в повідомленні.

У квітні 2023 року Вищий антикорупційний суд заочно обрав Андрію Довбенку запобіжний захід підозрюваному в організації дерибану арештованого майна на майже пів мільярда гривень у вигляді тримання під вартою.

Раніше власнику низки юридичних компаній, якого слідство вважає організатором розтрати, інкриміновано вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191,ч. 3 ст. 27,ч  3 ст. 28,ч. 2 ст. 364 КК України.  

До "схеми" з продажу арештованого майна за заниженою вартістю були залучені керівник та начальник управління АРМА, а також гендиректор ДП "Сетам". 

Детективами встановлено чотири епізоди злочинної діяльності: 

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, які були придбані для будівництва магазинів торговельної мережі "Ашан" (реальна вартість яких була зменшена у 18 раз);  
  • продаж 2,6 тисячі тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині (зменшено вартість більше ніж у 6 разів порівняно з ринковою);  
  • продаж понад 4,5 тисячі тонн карбаміду (вартість зменшено майже в 5 разів)  
  • продаж зерна, крупи та олійних культур (зменшено вартість у 4 рази). 

 
Загальна сума збитків, завданих внаслідок реалізації цієї схеми, сягає понад 485 млн грн. 
 
Загалом слідство встановило причетність до злочинного угрупування 11 осіб.  
 
Досудове розслідування триває.  

Андрія Довбенка вважають організатором схеми.

Кирило Бойко

Поділитися