14 березня 2024 р. 15:33

Оновлено! Понад 200 правопорушень проти національної безпеки зафіксовано на Миколаївщині

ФОТО: Миколаївська ОДА

(ФОТО: Миколаївська ОДА)

На Миколаївщині у 2023 році зменшилось число кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України.

Про це на засіданні сесії Миколаївської обласної ради у четвер, 14 березня, повідомив керівник Миколаївської обласної прокуратури Денис Фальченко.

За його словами зафіксовано 410 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України у 2022 році, 202 — у 2023 році.

Кількість справ щодо державної зради зменшилось з 47 до 30.

Крім того, щодо посягань на територіальну цілісність та недоторканість України кількість кримінальних правопорушень зменшилась з 258 до 44.

(ФОТО: Миколаївська ОДА)

Також упродовж 2023 року на Миколаївщині було виявлено понад 80 колаборантів.

До суду скерували 89 обвинувальних актів, які стосувалися незаконних дій проти основ національної безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. У 57 з них судами ухвалені вироки, з них 15 з реальними мірами покарання.

Також суд обрав запобіжний захід мешканцю Херсонщини, який підозрюється у добровільному зайнятті посади в воєнізованому формуванні "ДНР".

Він брав участь у чергуванні на блок-постах зі зброєю, зокрема перебуваючи у формі російського зразка. Також підозрюваний проводив "фільтраційні заходи", допомагав виявити учасників АТО, представників спротиву та українського підпілля.

До 6 років за ґратами засуджено інформаторку, яка поширювала дані про місцеперебування підрозділів ЗСУ у Львові.

У смартфоні затриманої правоохоронці відшукали аудіозаписи її телефонних розмов, де вона обговорює затримання брата, потенційну небезпеку для себе, необхідність "почистити" телефон та висловлює неприкриту ненависть до України через ненормативну лексику. 

Анна Бальчінос

Поділитися