18 грудня 2023 р. 23:16

Прокурори попросили арештувати майно одеського митника

Фото: Державна прикордонна служба

(Фото: Державна прикордонна служба)

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про цивільну конфіскацію майна заступника начальника митного поста — начальника відділу митного оформлення №1 митного поста "Одеса-автомобільний" Одеської митниці Віктора Ткаченка.

Таке рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє "Слово і діло".

Як вказується, прокурор САП подав позов, в якому просить визнати необґрунтованими активи та стягнути їх вартість в дохід держави, а саме: квартиру загальною площею 121,5 квадратного метра вартістю 2,4 мільйона гривень та два машиномісця площами 23,3 і 15,2 квадратного метра загальною вартістю 384 тисячі гривень. На думку САП, вказане майно не могли бути набуте коштом законних доходів відповідача або його сім'ї.

Також прокурор САП просив накласти арешт на це майно в забезпечення можливої конфіскації, оскільки наразі до суду подано заяву про розірвання шлюбу між Ткаченком та його дружиною. На думку прокурора, метою розлучення може бути виведення з власності відповідача вказаних вище активів, а також іншого майна, на яке може бути звернуто стягнення у разі задоволення судом. Тож суд наклав арешт на майно митника.

У червні 2023 року Служба безпеки України затримала начальника підрозділу митного посту, за підозрою у вимаганні грошей з імпортерів. 

Посадовець вимагав неправомірну вигоду з місцевих бізнесменів, які імпортували в Україну різноманітні товари.

В обмін за хабарі митник гарантував не створювати штучних перешкод при митному оформленні вантажів.

Одеська митниця постійно знаходиться у полі зору правоохоронців. Так у квітні прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно старшого державного інспектора одного з митних постів Одеської митниці за фактом вимагання та одержання 1,2 тисячі доларів США неправомірної вигоди. 

Раніше посадовця Одеської митниці затримали за підозрою у допомозі ввозити "чорну готівку".

Також працівники Державного бюро розслідувань почали перевіряти працівників Одеської митниці за підозрою  у систематичному зловживанні та порушеннях під час оформлення експорту товарів. 

Раніше повідомили про підозру інспектору Одеської митниці, через дії якого бюджет держави недоотримав мільйони гривень від розмитнення товарів.

Окрім того, прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно державного інспектора митного поста "Міжнародний аеропорт "Одеса" Одеської митниці за фактом зловживання службовим становищем з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої юридичної особи. 

Кирило Бойко

Поділитися