26 вересня 2022 р. 15:43

Незграбний капремонт дороги в Таїровській громаді коштував державі понад мільйон, - аудитори

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Працівники Південного офісу Держаудитслужби провели перевірку закупівель Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області за 2020-2021 роки.

Як повідомляють в офісі, всього аудитори перевірили дев'ять договорів про проведення капітального ремонту дорожнього покриття та благоустрою на території населених пунктів громади.

У ревізорів постали питання щодо законності визначення переможців тендерів: вони, на думку аудиторів, не відповідали кваліфікаційним критеріям, передбаченим Законом України "Про публічні закупівлі". За результатами перевірки встановлені фінансові порушення, що призвели до втрат, на загальну суму 1,4 млн грн", - йдеться в повідомленні.

"Через махінації на розцінках компанія «АВРА» суттєво збільшила ціну ремонту асфальтобетонного покриття доріг. А СПК «Флагман» "зекономив" на якості та кількості необхідних матеріалів для облаштування пішохідних доріжок, бордюрів та інших елементів благоустрою. Керівництво Таїровської селищної ради факт втрати майже 340 тис. грн обґрунтувало відсутністю у штаті сільради посади інженера технічного нагляду", - йдеться в повідомленні.

Аудитори зазначають, що як наслідок, ремонтні роботи були виконані неякісно. Тож через кілька місяців на місті нових латок вже утворилися великі ями, про що свідчать дані фотофіксації руйнування дорожнього полотна, яку провели одеські ревізори.

"Треба зазначити, що за договором підрядник гарантує якість виконаних послуг. Строк гарантії ‒ дванадцять місяців з дати введення об’єкта в експлуатацію (листопад 2021 р.). Проте жодні претензії щодо якості ремонту дорожнього полотна від Таїровської селищної ради до підрядників не надсилалися. Така "довіра" і стала причиною втрати 1,4 млн грн державних коштів. Матеріали перевірки скеровано до прокуратури Одеської області та Управління стратегічних розслідувань ДСР НП України в Одеській області", - резюмують у Південному офісі Державної аудиторської служби.

Раніше Управління освіти, культури, молоді та спорту Вигодянської сільської ради за втручання прокурорів розірвало угоду підприємством щодо капітального ремонту внутрішнього електрозабезпечення Василівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів за 2,1 мільйони гривень.

Також на початку вересня Управління освіти Красносільської сільради придбало та оплатило подальший монтаж і підключення обладнання для Красносільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, але обладнання в школі наразі відсутнє. 

Захарівській селищній раді аудитори надіслали вимогу щодо усунення виявлених порушень та склали два протоколи про адміністративне правопорушення на головного бухгалтера.

Матеріали перевірки закупівлі передали до Одеської обласної прокуратури.

У листопаді 2021 року під час засідання постійної комісії з питань освіти, спорту та взаємодії з громадськими організаціями Одеської міської ради журналісти дізналися про проблеми приналежності спортивних об'єктів, розташованих в місті.

Поділитися