01 березня 2021 р. 15:19

Забагато корупції: в Україні розформували усі підрозділи контролю за обігом зброї

Забагато корупції: в Україні розформували усі підрозділи контролю за обігом зброї

Голова Національної поліції України Ігор Клименко 1 березня підписав наказ про повне розформування всіх підрозділів контролю за обігом зброї в країні. 

За даними поліції, усі начальники територіальних підрозділів отримали накази опечатати архіви дозвільної служби. Наразі завершується формування нового підрозділу із іншими працівниками, тож найближчим часом він буде представлений суспільству. 

Кожна особова справа власника зброї в Україні буде перевірена окремо щодо законності отримання дозволу. Більше двох тисяч дозволів, що були видані з порушеннями, будуть анульовані, а зброю - вилучено.

«Мені прикро, що в поліції діяла корупційна схема. Але вважаю принциповим, що саме ми її виявили та ліквідували. Зараз наше завдання – провести всебічне службове розслідування. Ми не дамо недобросовісним колишнім працівникам жодного шансу для оскарження свого звільнення в суді.  Крім того, усі отримані матеріали щодо цього злочину будуть передані в Державне бюро розслідувань. Ми в повному обсязі будемо сприяти всебічному розслідуванню злочинної схеми, доки не викриємо всіх причетних», - наголосив Ігор Клименко. 

Приводом до такого наказу стало те, що внутрішня безпека Нацполіції викрила корупційну схему видачі дозволів на зброю.

Як зазначив голова Нацполіції, понад півроку працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції проводили заходи з перевірки роботи підрозділів контролю за обігом зброї.

В результаті виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї. А це - і мисливська вогнепальна нарізна, гладкоствольна зброя і так звані «травмати» - пристрої для відстрілу гумових куль.

«Дозволи видавалися з кричущими порушеннями, інколи навіть без участі громадянина, на якого оформлялася зброя. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів. В нас є інформація про більше двох тисяч випадків видачі дозволів на зброю з грубими порушеннями процедури та законодавства, використовуючи підроблені документи», - повідомив Ігор Клименко.

Наразі внутрішня безпека Нацполіції викрила дев'ять співробітників поліції, які організували та брали участь у цій схемі. Серед них - посадовці Центрального апарату Національної поліції та працівники у регіонах.

«За результатами роботи, проведеної Департаментом внутрішньої безпеки, зі служби звільнено чотирьох працівників Департаменту превентивної діяльності в центральному апараті поліції. У тому числі - перший заступник начальника профільного департаменту та начальник дозвільної системи поліції. Також звільнено п'ятьох відповідальних співробітників у регіонах», - розповів глава Нацполіції.

Нагадаємо, Служба безпеки України минулого року викрила та блокувала в Одесі незаконний збут військових засобів ураження, нелегально переміщених з району проведення Операції об’єднаних сил. 

Нагадаємо також, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін обвинувальний вирок колишньому судді Господарського суду Одеської області Павлу Меденцеву, якого засудили до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна за одержання неправомірної вигоди. 

Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього депутата однієї з політичних сил, підозрюваного у підкупі члена виборчої комісії.

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру старшому інспектору одного із відділів поліції Одеси та цивільній особі, які вдвох побили таксиста за те, що той відмовився перевозити малолітню дитину без спеціального крісла.

Поділитися