01 квітня 2021 р. 21:57

Про доходи минулого року відзвітували 720 тисяч посадовців

Про доходи минулого року відзвітували 720 тисяч посадовців

За період кампанії декларування до Національної комісії з питань запобігання корупції надійшла 791 тисяча 872 декларації і 720 тисяч 509 з них - щорічні декларацій діючих посадовців.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК. 

Ще 71 тисяча 363 декларації подали особи, які припинили працювати в органах влади минулого року.

«Найперше перевіряємо високопосадовців, поміж яких міністри, заступники міністрів, судді КСУ та Верховного Суду, депутати Верховної Ради. Підкреслю: у випадку, якщо НАЗК закінчило перевірку декларації високопосадовця за 2019 рік, цього року його декларація в порядку черги не перевірятиметься. Також у списку ті особи, перевірку декларацій яких ініціюють і журналісти. Перші результати перевірок будуть опубліковані менш ніж за три місяці», — повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило декларацію одеського міського голови Геннадія Труханова за минулий 2020 рік. 

Минулий 2020 рік виявився збитковим не для всіх, наприклад, чоловік директорки департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Олени Якименко - Володимир Ольшевський придбав дачний будиночок площею 71,6 квадратний метр.

Нагадаємо також, що у листопаді 2020 року Вищий антикорупційний суд України змушений був закрити справи щодо можливої недостовірності в деклараціях міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

У грудні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон №4460-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування". Проте справи поки що залишаються закритими. 

Поділитися