18 квітня 2021 р. 11:15

Поблизу "Шкільного" заборонено спорудження багатоповерхівок

Поблизу "Шкільного" заборонено спорудження багатоповерхівок

Південно-західний апеляційний гссподарський суд визнав недійсними договір та додаткову угоду щодо будівництва житлових багатоповерхових будинків на ділянці площею 3,7 га поблизу аеродрому "Шкільний", яка належить військовому містечку № 10 в м. Одесі.

Про це повідомила Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону. 

Ще у липні 2016 року Південне управління капітального будівництва Міноборони уклало з комерційним забудовником договір і додаткову угоду до нього про забудову зазначеної території на проспекті Маршала Жукова (зараз проспект Небесної Сотні). Органи прокуратури вважали ці дії такими, що грубо порушують чинне законодавство, зокрема, положення Порядку організації будівництва житла для військовослужбовців та членів їх сімей на земельних ділянках, що належать до земель оборони, тому звернулись до суду. І от апеляційна інстанція винесла відповідний вердикт. 

Нагадаємо, в Одесі вранці 29 жовтня 2017 року близько 40 невідомих громадян у балаклавах зробили ймовірну спробу рейдерського захоплення частини території військового об'єкта, який є власністю Міністерства оборони України. У листопаді того ж року командира частини і чергового затримали за бездіяльність під час знесення паркану аеродрому «Шкільний», пізніше командира відправили під домашній арешт.

Господарський суд Одеської області у грудні 2017 року виніс рішення у справі про конфлікт між військовою частиною та комерційною компанією з приводу ділянки землі в Одесі районі аеродрому «Шкільний», і приватників зобов'язали знести паркан.

У липні 2019 року суд задовольнив заяву Міністерства оборони України про забезпечення позову та заборонив Одеській міській раді та комунальному підприємству «Міське капітальне будівництво» здійснювати дії і приймати рішення в частині земель військового аеродрому «Шкільний» площею 20 га до закінчення розгляду справи по суті та набрання рішенням законної сили.

Депутати Одеської міськради у жовтні того ж року несподівано зібралися повернути 93,5 гектара військового аеродрому Міністерству оборони, які раніше були передані комунальним підприємствам міста.

У червні 2020 року Господарський суд Києва підтримав позицію органів прокуратури та задовольнив три позови, пред’явлені Міністерством оборони України до Одеської міської ради щодо землі аеродрому «Шкільний». 

Фото: mil.in.ua

 

Поділитися