22 листопада 2021 р. 19:14

Палицю підозрюють у недекларуванні видатків на передвиборчу кампанію

Палицю підозрюють у недекларуванні видатків на передвиборчу кампанію

Національне агентство з питань запобігання корупції підозрює народного депутата групи «За майбутнє» Ігоря Палицю у тому, що він не вказав у декларації за 2019 рік видатки, пов'язані з проведенням кампанії до парламентських виборів у тому ж році.

У документі вказується, що нардеп Палиця не зазначив відомості про видатки під час передвиборчої кампанії на парламентських виборах у 2019 році, повідомляє "Слово і діло".

Йдеться про оплату за розміщення інформаційних матеріалів вартістю 125 тисяч гривень; ефірний час на телеканалі "Аверс" у сумі 1,2 млн грн (415 тис. 285 грн – 4 липня 2019 року, 419 тис. 910 грн – 9 липня і 369 тис. 360 грн – 17 липня) та розміщення реклами на засобах зовнішньої реклами вартістю 201,4 тис. грн. Загалом Палиця не задекларував видатків на суму понад 1,53 млн грн.

Сам політик пояснив, що вніс на власний рахунок 2 млн грн з його готівкових коштів. Ці гроші Палиця запланував використати на фінансування передвиборчих агітаційних заходів. Проте, на думку НАЗК, ці пояснення не спростовують недостовірних відомостей.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 1 млн 531 тис. 983 грн, що перевищує 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – наголошують у відомстві.

У разі визнання Палиці в суді винним йому загрожує штраф від 17 до 42,5 тисяч грн.

Також депутат не вказав у декларації за 2019 рік 2,102 млн грн доходу від продажу нерухомого майна, яке у нього купила кіпрська компанія Amersfood LTD. Водночас він вказав цей дохід у повідомленні про зміну майнового стану.

Крім того, Палиця не задекларував 187 тис. 569 грн заробітної плати, яку одержав у Волинській обласній раді. Однак політик повідомив Нацагентству, що фактично цю зарплатню не одержував, оскільки відмовився від неї на підставі власної заяви. НАЗК врахувало такі пояснення, проте вони не спростовують інформацію.

У серпні колишній голова Одеської обласної адміністрації Ігор Палиця потрапив до числа 30 народних депутатів-прогульників, з яких зняли депутатські компенсації.

У липні Служба безпеки України викликала на допит у межах розслідування справи щодо "харківських угод" деяких чинних народних депутатів.

Серед депутатів був колишній голова Одеської обласної адміністрації Ігор Палиця, який займав цю посаду з 6 травня 2014 року по 30 травня 2015 року.

Ігор Палиця у 2015 році очолив Одеську обласну державну адміністрацію.

Поділитися