25 листопада 2021 р. 18:06

Керівники Держгеокадастру на Одещині роздали землю на 870 мільйонів

Керівники Держгеокадастру на Одещині роздали землю на 870 мільйонів

Слідчі Державного бюро розслідувань розслідують факт незаконного відчуження 1,5 тисячі гектарів цінних земель Національної академії аграрних наук України посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Одеській області.

Про це повідомили у пресслужбі ДБР.

У 2016-2017 роках колишній керівник Держгеокадастру в Одеській області незаконно видав накази про передачу землі НААН України 39 фізичним та двом юридичним особам.

Це було зроблено всупереч того, що ці землі мають ознаки особливо цінних та їх відчуження здійснюється лише за згодою НААН України. Так, майже 1,4 тис. га державної землі сільськогосподарського призначення в Одеській області перейшли у приватну власність.

У 2020 році оборудка із землею НААН України повторилась, але за участі іншого керівника ГУ Держгеокадастру в Одеській області. Цього разу було незаконно відчужено 72 га цінних земель.

Наразі у двох кримінальних провадженнях за клопотаннями слідчих ДБР судом накладено арешти на земельні ділянки площею 1, 5 га. Орієнтовна ринкова вартість земель складає понад 870 мільйонів гривень.

Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до оборудок.

Попередня кваліфікація – перевищення службових повноважень та зловживання службовим становищем ( ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань повідомили про заблокування розкрадання державного майна держустанови «Південна виправна колонія № 51» вартістю понад 223 мільйони гривень.

А також Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях вкотре скасувало аукціон з приватизації Південної виправної колонії № 51.

Напочатку жовтня Фонд державного майна України в Одеській області вчетверте оголосив торги з приватизації Південної виправної колонії № 51.

Третя спроба продати цю колонію виявилась невдалою. Раніше, на початку серпня, аукціон з продажу майна державної установи «Південна виправна колонія № 51» в Одесі за зниженою ціною скасували та планували виставити установу на торги втретє за старою ціною.

Південну виправну колонію в Одесі 29 червня вдруге виставили на продаж, за зниженою ціною вдвічі: будівлі та споруди пропонують за 111 мільйонів 625,2 тисяч гривень. 

Попередній аукціон не відбувся через відсутність охочих брати в ньому участь. Тоді стартова ціна становила 223 мільйони 250,4 тисячі гривень. Об’єктом приватизації є не вся колонія, а її частина – 72 об’єкти та внутрішня мережа зв’язку. Будівлі та споруди знаходяться в напівзруйнованому стані та вже не можуть бути використані за призначенням. 

У травні 2021 року Фонд державного майна України в Одеській області оголосив торги з приватизації Південної виправної колонії № 51.

Нагадаємо, травні 2019 року незадоволені умовами утримання ув'язнені підняли бунт. Під час подій постраждали співробітники пенітенціарної установи. Також заколотники підпалили службовий автомобіль і адміністративну будівлю чергової частини колонії.

Після бунту Міністерство юстиції України вирішило розформувати «Південну виправну колонію загального режиму №51». П'ятьох ув'язнених, яких адміністрація установи вважає ініціаторами бунту, вивезли з колонії одними з перших. Останніх в'язнів вивезли з колонії в липні, після чого її законсервували.

Відео: ДБР

Поділитися