04 листопада 2021 р. 16:15

Апеляційна інстанція майже втричі зменшила заставу фігуранту "одеської справи"

Апеляційна інстанція майже втричі зменшила заставу фігуранту "одеської справи"

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 4 листопада призначила заставу у розмірі майже 475 тисяч 800 гривень колишньому заступнику керівника департаменту комунальної власності Одеської міськради Володимиру Радіонову

Це рішення прийняла колегія під головуванням судді Віктора Панкулича і, як наслідок, скасувала ухвалу слідчого судді про призначення Радіонову майже 1 мільйон 400 тисяч гривень застави. Рішення суду першої інстанції він донині не виконав, бо, нібито, не має грошей.  Про це з зали суду повідомила кореспондентка ІзбірКома.

За версією детективів НАБУ,  колишній топ-чиновник підозрюється в одному з шести епізодів незаконного виділення афілійованим з бізнесменом Володимиром Галантерніком структурам земельних ділянок під забудову через процедуру малої приватизації. Йому інкримінують участь в злочинній організації, зловживання службовим становищем та причетність до незаконної забудови Гагарінського плато, що нібито завдало територіальній громаді 122 мільйони гривень шкоди. 

Володимир Радіонов (ліворуч) та його адвокат Костянтин Дорошенко

За версією слідства, злочинна організація діяла в Одесі з 2016 по 2019 роки та завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. Як повідомив прокурор САП Валентин Мусіяка, загалом доходи від "проєктів" Володимира Галантерніка в одній з виявлених під час обшуку таблиць становлять понад 170 мільйонів доларів США.

Натомість, нині адвокати Радіонова вчергове прохали суд взагалі не призначати жодного запобіжного заходу.  На їх думку, ВАКС раніше помилково визнав підозру обґрунтованою та актуальними ризики переховування, знищення документів та незаконного впливу на свідків - службових осіб міськради. Адвокат Костянтин Дорошенко вважає, що ризики відсутні, бо Радіонов виїздив за кордон виключно в туристичних цілях, давно не працює у міськраді, а свідків вже допитали на стадії досудового слідства. 

Аргументи захисника: оскільки Радіонов уклав додатковий договір, то суд першої інстанції вирішив, що збільшилась площа земельної ділянки, яка віддавалась в оренду на Гагаринському плато. Проте, на його переконання, Радіонов не збільшив ані площу майна, яке орендують, ні земельну ділянку під ним, бо це цілісний майновий комплекс, а споруди (альтанка, гараж тощо) не вважались окремими об’єктами. 

Дорошенко уточнює: Радіонов уклав додаткову угоду по Гагарінському плато лише для того, щоб привести у відповідність договір про збільшення площі, оскільки цю угоду раніше уклали з помилками, і орендар користувався додатковими будівлями  без додаткової плати. За його словами, площа у розмірі 729 квадратних метрів цією додаткової угодою не збільшувалась, проте врешті прописали додаткові споруди. 

Але, на думку прокурора САП Валентина Мусіяки, орендар не міг використовувати ці споруди, оскільки використання майна можливе лише після акту приймання-передачі, а цього не було. Як наслідок, незаконно, без цього документу,  розглядали питання щодо викупу орендарем. Саме приватне підприємство "Дофін", яке і забудувало Гагарінське плато, афільоване з Галантерніком, про що йдеться в листуванні інших підозрюваних: юриста бізнесмена Діаміда Згонника та його "правої руки" Альони Попової

Прокурор САП Валентин Мусіяка

"Якби не було укладено додаткової угоди, то площа земельної ділянки була меншою", - наголосив обвинувач. 

Проте Радіонов переконаний, що завдяки його діям територіальна громада Одеси навпаки лишилась у виграші: завдяки укладеній ним додатковій угоді на 15 тисяч гривень збільшили оренду.  

Але не "помилками" в оренді єдиними: суд першої інстанції встановив, що питання земельних відносин при приватизації фактично не вирішувалось. 

Радіонов погодився, що забудова Гагарінського плато була незаконною, бо земельна ділянка використовується всупереч своєму цільовому призначенню. Водночас він вважає, що унеможливити забудову могли лише орендар чи місцева прокуратура, а посадовці міськради тут були безсилі.

Підозрюваний заперечує знайомство зі "зв’язковою" Галантерніка Альоною Поповою до його роботи в міськраді, проте матеріали справи свідчать, що вони контактували. Окрім того, на думку прокурора САП, Радіонов та інші члени злочинної організації комунікували через скайп. 

"Попова не давала вказівок Радіонову, а з'єднання між нею та ним мабуть були робочі. Радіонов не вміє користуватись скайпом. Людина не може дату засідання внести в електронний календар, я йому вношу, а ви кажете про скайп!" - апелює адвокат Дорошенко. 

Радіонов також запевняє, що не знайомий з Галантерніком, а чув про нього тільки зі ЗМІ. 

Окрім того, під час засідання адвокат долучив договір купівлі-продажу квартири, за яким у 2017 році дружина Радіонова її продала. Раніше ВАКС послався на це житло з аргументуванням, що понад мільйон застави внести можливо. 

Насамкінець, рішення АП ВАКСу щодо Володимира Радіонова набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.
 
Нагадаємо, у справі 16 підозрюваних. За даними НАБУ, особи заволоділи п’ятьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»).  Більшості з них ВАКС вже обрав запобіжні заходи у вигляді застав, проте жоден з підозрюваних ще не вніс гроші. 

Раніше слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України щодо обрання запобіжного заходу заступникові міського голови – керуючого справами Одеської міської ради Олегові Бриндаку у вигляді тримання під вартою. Як зазначають у преслужбі суду, підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 39 мільйонів 967,2 тисячі гривень гривень.

А 18 жовтня ВАКС постановив призначити колишньому прокурору Одеської області Олегу Жученку заставу у розмірі 2 млн 616 тис. 900 грн. Це становить 1 100 прожиткових мінімумів для працездатної особи. 

Ще раніше,12 жовтня 2021 року, директорці юридичного департаменту Одеської міської ради Інні Поповській було встановлено заставу у розмірі 26 мільйонів 169 тисяч гривень. Наступного дня понад 8 мільйонів гривень застави ВАКС оголосив ексголові постійної комісії з питань комунальної власності ОМР Василеві Шкрябаю.

11 жовтня 2021 року ВАКС постановив призначити Геннадію Труханову запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 12 тис. 700 прожиткових минимумов, тобто 30 мільйонів 213 тис. 300 гривень. Мер Одеси зобов'язаний з'являтися в суд за першою вимогою. Також він повинен здати свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон. Одразу після закінчення засідання Геннадій Труханов в інтерв'ю журналістам заявив, що таких грошей в нього немає, і він подаватиме апеляцію.

Авторка: Катерина Петренко

Фото: ІзбірКом

Поділитися