30 червня 2020 р. 19:57

Агробізнес депутатів Одеської облради: хто має найбільше землі

Агробізнес депутатів Одеської облради: хто має найбільше землі

ІзбірКом проаналізував декларації депутатів Одеської облради за 2019 рік та з'ясував, хто з представників депутатського корпусу має найбільшу площу землі.

Першу сходинку рейтинга посів Михайло Лазаренко. Всі землі, які є у його власності та власності його родини, розташовані у Балтському районі. Торік він збільшив свої земельні запаси - дві ділянки (39,8 тис. та 51,2 тис. кв. м) у Плоскому Балтського району дісталися йому у спадок. Зазначимо, що Лазаренко також має найбільшу площу нерухомості серед своїх колег.

На другому місці - Володимир Кривошея. Більша частина землі, власниками якої є його родина, розташована у Біляївському районі, також є кілька ділянок у Татарбунарському та Кілійському районах Одещини.

Родина Олега Кутателазде посідає третє місце у ТОПі. Сам депутат не є власником землі, всі ділянки належать його родині та розташовані у Коблевому на Миколаївщині, а також Лиманському та Овідіопольському районах на Одещині. Нагадаємо, Кутателадзе очолює ТОП депутатів облради, які найбільше заробили грошей минулого року, також його родина має найбільше активів, серед родин депутатів Одеської облради.

На четвертому місці - родина Віталія Разумова. Крім власної землі, депутат та його сім’я користуються чималими площами за правом емфітевзиса (спецдоговора, за яким людина може користуватися чужою землею лише для сільськогосподарських потреб). Загалом у користуванні родини перебуває понад 2,2 млн кв. м землі. Торік дружина депутата Вікторія Разумова поповнила "земельний запас" родини, придбавши ділянки у Біляївському та Роздільнянському районах. 

Заключним у ТОПі є Олександр ПєтковЗемлі у його родини немає, всіма ділянками він володіє особисто. Додамо, що його земельні ділянки розташовані у Болградському, Ізмаїльському та Ренійському районах.

Також ІзбірКом дізнався, хто з депутатів купив торік землю.

Так, у Гвоздавці Другій Любашівського району три земельні ділянки прикупила Олена Артеменко, дружина депутата Анатолія Артеменка. За майже 60 тис. кв. м вона сплатила понад 300 тис. грн.

Минулого року Олександр Адзеленко став власником 187,7 тис. кв. м землі у Веселиновому на Миколаївщині. Проте вартість трьох земельних ділянок не вказана. А Олег Казимиров задекларував 23 тис. 35 кв. м землі, яку торік він придбав у Мирному Біляївського району за 117,3 тис. грн. 

Власником землі у Троїцькому Любашівського району став Олександр Бондаренко. Однією ділянкою, яка має загальну площу 45 тис. кв. м він володіє у рівних долях з Іриною Куліш, а другою - понад 78,7 тис. кв м - особисто.  

З повним аналізом декларацій депутатів Одеської обласної ради можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми вже знайомили читачів з деклараціями міського голови Одеси Геннадія Труханова, голови Одеської ОДА Максима Куцого та депутатів Одеської міської ради. Також ми порівнювали статки міських голів міст обласного значення. 

Поділитися