07 липня 2023 р. 20:19

Антимонопольники викрили змову на закупівлі ламп та світильників для Південноукраїнської АЕС

Фото: Слово і діло

(Фото: Слово і діло)

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України викрило змову між ТОВ "Електрокомплект" та ПП "Светолюкс-Николаев" під час їхньої участі у 2017 році у процедурах закупівель освітлювального обладнання, світильників та їх частин, а також освітлювальної арматури. Замовником закупівлі було ВП "ЮУАЕС" ДП «НАЕК "Енергоатом".

Про це інформує пресслужба відомства.

Під час розгляду справи Відділення встановило низку фактів, що свідчили про узгоджену поведінку ТОВ "Електрокомплект" та ПП "Светолюкс-Николаев" під час підготовки та участі в торгах. Зокрема, ці факти стосувалися наявності спільних засобів зв’язку та IP-адрес, синхронності дій відповідачів під час подавання тендерних пропозицій, спільні працівники та господарські відносини, надання фінансової допомоги одне одному тощо.

Зважаючи на встановлені факти, 6 липня 2023 року адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ визнала дії ТОВ "Електрокомплект" та ПП "Светолюкс-Николаев" порушеннями Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. За це на кожного з відповідачів накладено штрафи у розмірах 24 411 гривень.

Також згідно з Законом України "Про публічні закупівлі", підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів (тендерів).

Також 3 червня антимонопольники оштрафували дві компанії за змову під час тендеру в аеропорті "Одеса".

Так, 2 січня "Миколаївмолпром" учетверте оштрафували за неправдиве маркування продукції.

Тетяна Каптур

Поділитися