Як підготувати до зими під час війни електрику оселі

burgasinfo.com

(burgasinfo.com)

Українці набули певного досвіду під час непростої зими 2022-2023 років. Прогнозувати, яка буде зима 2023-2024 – важке та невдячне завдання. Проте експерти рекомендують – слід підготуватися до найгіршого сценарію навіть у тому випадку, якщо він не станеться.

Інтент вже розказував про найпростіші поради щодо тепла, тепер розповідаємо про електрику в умовах можливих тривалих виключеннях світла.  

BBC с посиланням на експертів рекомендує в першу чергу викликати електрика, який визначить, яку саме потужність витримає внутрішня квартирна та будинкова мережа. 

Генератор

Перше, що спадає на думку – це придбання генератора. Але треба пам’ятати про норми пожежної та санітарної безпеки: у квартирах не можна встановлювати жоден з генераторів: бензиновий, дизельний або газовий. Це зумовлено не тільки тим, що в процесі роботи вони виробляють чадний газ, шкідливий для людини – якщо він не буде своєчасно вивітрюватися, це може призвести до отруєння. Але також тим, що подібне приладдя має високу ймовірність займання. Генератори – це також досить гучне обладнання. З точки зору побутового комфорту, довго знаходитися поруч з генератором, що працює, досить важко.

Окрема категорія – інверторні генератори. Їх також не варто встановлювати у квартирі, але від класичних станцій вони дещо відрізняються. До їхніх переваг відноситься:

  • вироблення електричної енергії зі стабільною синусоїдою, що дозволяє підключати до генератора чутливу техніку;
  • економічне споживання палива;
  • здатність підлаштовувати кількість вироблюваної електроенергії, виходячи з поточного навантаження;
  • невеликі розміри, зумовлені відсутністю необхідності встановлення вентиляторів в середині корпусу;
  • тиха робота – середній рівень шуму таких генераторів становить 65 дБ;
  • наявність захисного корпусу, який захищає внутрішні робочі вузли від пошкоджень, спровокованих попаданням вологи.

Єдиним недоліком таких генераторів вважається їхня досить висока ціна, порівняно з класичними генераторами. У них також обмежені показники потужності – до 8 кВт. Це накладає певні умови щодо кількості та потужності техніки, яка підключається до генератора. Максимальних 8 кВт зазвичай достатньо для покриття всіх потреб середньостатистичної сім’ї, але у промислових масштабах інверторні генератори не використовуються. Оптимальним варіантом для встановлення у квартирі вважається інверторний генератор з потужністю до 2 кВт.

Читайте також:

Акумулятор

Цілком логічно зберігати електрику, якщо дають її з великими перервами. Найпростіший метод, який використовували українці зимою 2022-2023 років, це автомобільний акумулятор. До нього на Informator рекомендують придбати інвертор (перетворювач струму з 12 на 220 вольтів), плюс зарядний пристрій для акумулятора. 

Знову ж таки необхідна консультація з електриком про те, які прилади та протягом якого часу може забезпечити акумулятор тієї чи іншої потужності, який до нього потрібен інвертор. Зрештою, все залежить від потреб та можливостей гаманця. 

Для безпеки ДСНС рекомендує:

  • купувати лише сертифіковану продукцію та використовувати лише відповідно до інструкцій виробника;
  • не кидати та не стукати акумулятори;
  • не стимулювати замикання позитивної та негативної клеми;
  • не розбирати самостійно корпус акумулятора, адже взаємодія з інструментами може спровокувати коротке замикання;
  • не нагрівати акумулятор. 

Має бути напоготові

Список необхідних речей та пристроїв, які можуть знадобитися при відключенні електроенергії, кожен повинен мати свій. Той, який пропонують експерти не догма, він має бути відредагований у кожній родині самостійно, але за основу BBC пропонує наступний:

  • павербанк (краще декілька), завжди заряджений;
  • світлодіодні лампи, які можуть працювати від павербанка;
  • свічки, сірники, запальнички;
  • ліхтарик;
  • радіо, яке працює не від електрики, щоби почути останні новини;
  • вода (один чи два п'ятилітрові бутлі), у разі задовгого виключення світла можуть не працювати насоси;
  • продукти швидкого приготування (консерви, каші, макарони);
  • термос;
  • туристичний пальник (газовий, гелевий тощо), щоби закип'ятити воду чи розігріти їжу.

Мати план Б

Окрім речей, які варто підготувати у випадку відсутності світла і тепла, варто також заздалегідь з'ясувати, де можна буде зарядити акумулятор або павербанк у разі занадто довгого відключення електроенергії. Це може бути, наприклад, офісний будинок з потужними генераторами, приміщення вокзалів, пунктів незламності. Крім того, є сенс домовитися з родичами, друзями, знайомими чи колегами, які мешкають в іншому районі міста (близькому населеному пункті) про взаємне підстрахування. Блекаут може бути локальним. Вдома обов'язково мають бути телефони гарячих ліній місцевої влади, ДСНС та інших служб за якими можна отримати поради щодо поведінки в тій чи іншій ситуації.

Пам'ятайте, що користування генератором, буржуйкою або нагрівання носіїв тягне за собою додаткові ризики. Насамперед подбайте про пожежну безпеку. Обов'язково придбайте вогнегасник.

Ігор Льов

Поділитися