16 липня 2023 р. 10:59

49 перейменувань в Одесі та загострення теми зернової угоди: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Тиждень почався у 500 день повномасштабного вторгнення. Президент України Володимир Зеленський відвідав острів Зміїний в Одеській області, де віддав шану загиблим захисникам країни. 

Голова держави записав відеозвернення, в якому зазначив, що саме звідти хотів подякувати усім захисникам країни. 

Того ж дня, 8 липня привернули до себе увагу дві новини з Туреччини. Командири підрозділів, що захищали "Азовсталь" та Маріуполь, які з вересня минулого року перебували в Туреччині згідно з умовами обміну, повернулися до України.

Тієї ж суботи президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що його країна зацікавлена в продовженні дії зернової угоди, яка передбачала вивезення зерна через порти Одеси, Южного та Чорноморська. Про це турецький лідер повідомив на спільній пресконференції із президентом України Володимиром Зеленським. 

Фото: Мінінфраструктури
Фото: Мінінфраструктури

11 липня стало відомо, що два останніх балкери в рамках чинної зернової угоди завантажують у порту Одеси збіжжям для Єгипту. У період з 1 червня по 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулось лише 70 через відмову росіян проводити перевірки. 

Того ж дня російські війська вночі атакували безпілотними літальними апаратами типу Shahed-136 південь України й поцілили на територію порту в Одеській області. На думку військових, основною мішенню ворога мав стати один з портів Одеської області, по ньому спрямували 24 дрони. 

А вже 14 липня Реджеп Ердоган заявив, що путін погодився з ним про необхідність продовжити зернову угоду. У Reuters інформували, що про це він коротко сказав журналістам, не уточнивши деталі розмови із президентом росії. 

На тлі подій, пов'язаних із зерновою угодою, привернула до себе увагу заява голови Одеської ОВА Олега Кіпера про оголошення жорсткого режиму детінізації експорту. Згідно з заявою, ОВА пропонує відкритий меморандум про співпрацю між Одеською ОВА, органами держвлади, місцевого самоврядування та бізнесом. 

Дослідження на узвозі Марінеска. Фото: Інтент/Наталя Довбиш
Дослідження на узвозі Марінеска. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

11 липня стало відомо, що депутати-члени постійної комісії з питань планування забудови територій, міського дизайну, архітектури та охорони культурної спадщини Одеської міської ради досі не отримали висновків експертизи щодо стану узвозу Маринеска, який сповзає. Але через те, що зсувні процеси на узвозі продовжуються, маршрутом №7 більше не пускають трамваї Odissey Max. Річ у тім, що великі трисекційні вагони утворюють завеликий питомий тиск, що може посилити зсув. Зазначимо, що на проведення експертизи виділили 1,1 мільйона гривень, а геологічні дослідження узвозу Маринеска почали у травні. 

Того ж дня постійна комісія з питань культури, туризму й міжнародних відносин Одеської міської ради вперше за три роки зібралась на засідання. Це сталося тому що до комісії приєдналась депутатка Оксана Антонішак ("Довіряй ділам"), тож разом із головою комісії Олегом Філімоновим ("Слуга народу") вони зібрали кворум. Третя членкиня комісії Ірина Головатюк-Юзефпольська була відсутня на засіданні. На першому своєму засіданні комісія узгодила витрачення депутатського фонду обраниці Олександри Ковальчук на устаткування дитячих бібліотек міста. Йдеться про 1,4 мільйона гривень. Також депутати погодились із перейменуванням провулка Некрасова на Оттона. 

Зазначимо, що із переходом Оксани Антонішак у комісію по культурі, фактично втратила можливість працювати постійна комісія з питань регламенту, депутатської етики, реалізації державної регуляторної політики та запобігання корупції. Річ у тім, що в комісії з питань регламенту залишилась лише її голова Ольга Квасницька.   

Лермонтовський провулок. Фото:Google maps
Лермонтовський провулок. Фото: Google maps

10 липня одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився провести чергове електронне громадське обговорення з питань перейменування об'єктів топоніміки на території міста Одеси. Як зазначається в розпорядженні міського голови, цього разу йдеться про 49 топонімів. Зокрема мають змінити назви топонімів, які носили імена, наприклад, композитора Глінки: цю вулицю в київському районі пропонують назвати Музичною, а провулок його ж імені - Мелодійним. Лермонтовський провулок пропонують назвати провулком Джевецького - польського інженера, конструктора, винахідника та теоретика проєктування авіації та суднобудування, одного з авторів сучасного авіаційного гвинта.

Того ж дня одеський історик-дослідник, краєзнавець, публіцист, член Одеської історико-топонімічної комісії Олександр Бабіч провів лекцію для містян під назвою "Сповідь члена топонімічної комісії". Читайте та дивіться лекцію на Інтенті про систему перейменувань, роль громадських обговорень та не тільки. 

12 липня директорка департаменту охорони здоров'я Одеської обласної державної (військової) адміністрації Наталія Одарій-Захар'єва написала заяву про звільнення з цієї посади. У той день прессекретарка посадовиці інформувала, що заяву ще не погодило Міністерство охорони здоров'я. Але вже наступного дня Центр публічних розслідувань повідомив, що в МОЗ підписали заяву про звільнення директорки. 

14 липня позафракційна народна депутатка Тетяна Плачкова офіційно склала повноваження народної депутатки. Плачкова обиралася від забороненої ОПЗЖ. Таким чином, можна констатувати, що нардепів від Одещини мінус один. 

10 липня Вищий антикорупційний суд України продовжив термін розслідування кримінального провадження за підозрою бізнесмена Володимира Галантерніка у створенні злочинної організації в Одесі. Нагадаємо, що в рамках розслідування цієї справи детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозру в зловживанні службовим становищем й участі в злочинній організації, яка незаконно заволоділа активами територіальної громади Одеси та згодом легалізувала незаконно отримані доходи:

  • меру Одеси Геннадію Труханову
  • бізнесмену Володимиру Галантерніку,
  • експрокурору Одеської області Олегу Жученку,
  • колишньому директору департаменту комунальної власності ОМР Олексію Спектору,
  • його заступнику Володимиру Радіонову,
  • директорці юридичного департаменту мерії Інні Поповській,
  • ексголові депутатської комісії з комунальної власності Василю Шкрябаю,
  • виконувачу обов'язків заступника мера Одеси Олегу Бриндаку (ексвиконувач обов'язків мера Одеси у 2013-2014 роках, колишній голова земельної комісії Одеської міської ради).

11 липня Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук колишнього першого заступника Одеського міського голови Михайла Кучука. Відповідну інформацію розповсюдило Міністерство внутрішніх справ України. На початку січня Михайло Кучук написав заяву про звільнення з посади. 

У грудні 2022 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро оголосили про підозри в хабарництві та участі у злочинній організації трьом заступникам Одеського міського голови. Йшлося саме про Михайла Кучука, виконувача обов’язків заступника міського голови Одеси – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міської ради Олега Бриндака, та заступницю міського голови Одеси Світлану Бедрегу

На завершення оптимістична новина. 13 липня стало відомо, що великий виробник томатної пасти, макаронів, олії та інших продуктів харчування "Чумак" побудує завод в Одеській області. Очікується, що нове підприємство працевлаштує близько 5 тисяч осіб. Місцеві фермерські господарства вже заявили про готовність збільшувати посівні площі під овочі для постачання на новий завод.

Головні новини тижня

Ігор Льов

Поділитися