27 квітня 2024 р. 19:01

Майже щоденні удари по Одесі та насичена сесія міської ради: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Внаслідок чергового ракетного удару по Одесі 20 квітня виникли пожежі в приватному секторі й були зруйновані житлові будинки. Постраждалу трирічну дитину ушпиталили.  Армія росії 21 квітня продовжила атакувати Одеську область балістичними ракетами, завдавши по обіді нового удару. Вибухова хвиля та уламки ракети в результаті пошкодили приватні  будинки. В одному з яких впала стеля. У ніч на 22 квітня військовим вдалося збити більшу частину баражуючих снарядів. Під час атаки "шахеди" поцілили по території фермерського господарства, пошкоджено складські будівлі та сільськогосподарську техніку. Збитий вночі, 23 квітня, БПЛА впав у жилий сектор Одеси, через що постраждали дев'ятеро жителів міста, серед яких четверо дітей. Зранку 24 квітня російська армія вдарила ракетою по Одесі, поранивши 43-річну жінку та пошкодивши близько 30 будинків. 

До ворога на цьому тижні долучилася непогода. Негода що вирувала в Одесі з 15:00 20 квітня й продовжилася 21 квітня звалила станом на 10 ранку в місті 15 дерев та великих гілок. 21 квітня стало відомо, що фахівці Одеського обласного центра контролю та профілактики хвороб дослідили стан атмосферного повітря для з'ясування наскільки нашкодила атмосфері Одеси пожежа від ракетного удару росіян по порту "Південний" й з'ясували, що показники не перевищують гранично допустимих норм. 


Колаж: Інтент

22 квітня стало відомо, що замість звільненої Наталії Гуменюк новим керівником Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня став Дмитро Плетенчук. Раніше він був речником Військово-морських сил ЗСУ. Нагадаємо, що після численних скарг журналістів Генштаб ЗСУ ухвалив рішення таки звільнити Наталію Гуменюк з посади очільниці Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня. Це сталося після того, як низка українських та закордонних медійників звинуватила Гуменюк у некомпетентності та безпідставному перешкоджанні роботі ЗМІ.

23 квітня напередодні сесії Одеської міської ради Інтент писав, що станом на 15:00 з 21 лютого до 23 квітня комісії планували збиратися 26 разів, але одне засідання визнали зрештою таким, що не відбулося (засідання комісії з питань житлово-комунального господарства, яке планувалося 14 березня), що одне засідання (постійної комісії з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин) призначили на ранок проведення сесії - 24 квітня.

Вже на сесії 24 квітня двоє нових депутатів ради були зареєстровані Одеською міською територіальною виборчою комісією, це Андрій Шарашидзе та Марина Бойко, які вперше взяли участь у сесії. Про затвердження їх депутатами повідомив на сесії секретар виборчої комісії Альберт Байджанов

Фотоколаж: Інтент
Зображення: Інтент

За результатами закладу заробітна плата Одеського міського голови Геннадія Труханова збільшилась на 50%, а також йому встановили щомісячне преміювання у розмірі 120% від посадового окладу, надбавки за ранг, надбавки за вислугу років, надбавки за високі досягнення у праці та за виконання особливо важливої роботи та інших обов'язкових виплат. Також обранці вирішили виплачувати один раз на рік Одеському міському голові матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі середньомісячної заробітної плати за відповідним розпорядженням. Окрім цього депутати вирішили, що Одеський міський голова повинен буде преміювати своїх заступників та секретаря міської ради у розмірі не більше 150% від посадового окладу, надбавки за ранг, надбавки за вислугу років, надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи та інших обов'язкових виплат.

На сесії планувалася перейменувати понад 120 топонімів Одеси, але депутати виключили з переліку понад 10 вулиць та провулків. Таким чином не перейменованими залишились:

  • Площа та вулиця Льва Толстого.
  • Вулиця Мариїнська.
  • Вулиця Пржевальського.
  • Вулиця Буніна.
  • Проспект Гагаріна.
  • Вулиця Жуковського.
  • Вулиця Лесі Українки.
  • Вулиця та провулок Спартаківський.
  • Вулиця Циолковського. 

Натомість парк Горького отримав нову назву на честь американського письменника Марка Твена, а Лідерсівський бульвар перейменують на бульвар Гетьмана Сагайдачного.

Також на сесії стало відомо, що депутата Одеської міської ради Віктора Баранського позбавили повноважень через втрату ним громадянства України. Про це повідомив під час сесії Одеської міської ради секретар ради Ігор Коваль. 

Колекція, що бізнесмен віддав росіянам. Фото: СБУ СБУ
Колекція, що бізнесмен віддав росіянам. Фото: СБУ 

 24 квітня СБУ повідомила про заочну підозру в пособництві державі-агресору одеському бізнесмену Руслану Тарпану. Як стверджують у СБУ,  на підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за частиною 1 статті 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. За даними слідства, фігурант передав федеральної служби охорони російської федерації колекцію раритетних автомобілів, загальною вартістю близько 10 мільйонів доларів. 

Фото: Olga Kanskaya/Facebook
Фото: Olga Kanskaya/Facebook

25 квітня Інтент писав, що компанія Lego планує випустити конструктор у вигляді Одеського національного академічного театру опери та балету. У компанії зазначають, що цей мікрокомплект має спрощені елементи, які передають суть історичного дизайну театру. Він створений, щоб відобразити величний стиль італійського бароко фасаду будівлі.

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися